Bachensembles voeren Mattheus en Johannes Passion uit in Den Haag

Het Residentie Bachkoor zingt op zondag 19 maart in de Grote Kerk de Nederlandse versie van de Mattheus Passion. Het oratorium is hertaald door de vorig jaar overleden Jan Rot. Twaalf dagen later is op 31 maart in de Kloosterkerk de Johannes Passion te beluisteren. De uitvoering is hier in handen van het Residentie Kamerkoor.

Het Residentie Bachkoor kent een jarenlange traditie van het uitvoeren van Bachs Mattheus Passion. Het werk zit de koorzangers in het DNA. Op zondag 19 maart voert het koor deze passie in de Nederlandse hertaling van Jan Rot uit in de Grote Kerk van Den Haag. In 2006 zette het Residentie Bachkoor onder leiding van dirigent Jos Vermunt de Nederlandstalige versie van Bachs meesterwerk op cd. De reactie van het publiek was overweldigend. Wekenlang stond de cd op nummer 1 in de Top 100. De opname bereikte zelfs de status van gouden plaat. In 2008 voerde het Residentie Bachkoor de hertaling van Jan Rot voor het laatst uit. Onder leiding van Jos Vermunt klinkt "Hoor van verre, jammerklagen” na 15 jaar weer.

'Met minimale middelen bereikt het koor een groot effect'

Jan Rots vindingrijke vertaling geeft het passieverhaal vol verraad, veroordeling en liefde extra zeggingskracht. "Deze Mattheus komt op een nieuwe, directe manier binnen en dat zorgt voor een actieve beleving van het verhaal. Dat voel je!” zegt dirigent Jos Vermunt.
De uitvoering van de Johannes Passion door het Residentie Kamerkoor op 31 maart in de Kloosterkerk is een totaalervaring voor ogen en oren. In de enscenering van Marc Pantus komt de vertrouwde muziek op nieuwe wijze tot leven. Door de ruimtelijke werking van dramatiek, beweging en licht wordt de luisteraar meegenomen in een zintuigelijke en intense uitvoering.
"In mijn enscenering van de Johannes Passion maak ik gebruik van licht, maar meer nog van duisternis. Het koor doet heel spannende dingen! Met minimale middelen en maximaal respect voor de muziek bereikt het koor een groot effect”, licht regisseur Marc Pantus zijn uitvoering van de Johannes Passion toe.

Kaarten

Toegangskaarten voor de Mattheus Passion zijn te koop via www.klassiekemuziek.nl, voor de Johannes Passion via de website www.bachensembles.nl