Afbeelding
(Foto: Adobe Stock)

Honselersdijk kan verder met verbouwing

Politiek

De raadsleden van de commissie Ruimte zijn het er tijdens de commissievergadering van dinsdag 7 maart allemaal over eens: De gevraagde ruim 2,5 miljoen euro extra voor het opknappen van centrum Honselersdijk moet er komen. Daarmee hoeft de gemeenteraad er 22 maart niet meer over te praten; het geld komt er.

door Evelyne Lammerding

Het extra krediet was nodig, omdat de kosten voor de uitvoering van het plan in de afgelopen jaren behoorlijk zijn gestegen. Grondstoffen, arbeid en allerlei andere kosten zijn alleen maar opgelopen. Een weg terug zag het college van b en w niet; daarvoor zijn de plannen te ver gevorderd. De commissie is het daarmee eens. De kern van het dorp vormt een gapend gat. De commissieleden vinden het de hoogste tijd dat er eindelijk iets concreets gebeurt.

Het multifunctionele gebouw kost 1,6 miljoen euro meer dan oorspronkelijk beraamd. Voor de inrichting van het plein is 980.000 euro extra uitgetrokken. Het geld komt bovenop de eerder toegezegde 3,5 miljoen euro. De verbouwing van het centrum van Honselersdijk komt daarmee uit op zo’n 6 miljoen euro.

Vergunningen

Nu het sein op groen staat voor het extra krediet en het bestemmingsplan onherroepelijk is, verwacht de wethouder aan het eind van het jaar de benodigde vergunningen af te geven.

Het multifunctionele centrum met ruimte voor basisschool De Hoeksteen, kinderopvang Kwest, de bibliotheek en een Huis van de Buurt kan volgens wethouder Michiel Ferwerda (GBW, Openbare Ruimte) in 2025 aan de Dijkweg staan.

Aan de voorkant van het pand komt een groot dorpsplein. Het veldje dat nu aan de Fazantlaan grenst, is in 2025 veranderd in een schoolplein. De twee gebouwtjes van de basisschool die aan de parkeerplaatsen naast de supermarkt grenzen, verdwijnen. Daardoor kan de parkeerplaats worden uitgebreid.

Participatiebijeenkomst

Binnenkort begint een participatietraject voor omwonenden en ondernemers in de buurt, liet Ferwerda weten. Op een vraag vanuit de commissie wat het nut van zo’n traject nu heeft, antwoordt de wethouder dat het gaat om de inrichting van het dorpsplein. Welke keuzes vinden de omwonenden belangrijk als het gaat om bijvoorbeeld groen, parkeren en allerlei andere mogelijkheden op het plein.

Daarbij stelt de wethouder het belangrijk te vinden de omwonenden weer te betrekken bij het project. “Het is een lag traject. Als je weer gaat beginnen, moet je de mensen weer betrekken.’’ Ook vindt hij betrokkenheid van de omwonenden belangrijk, omdat het plein er komt voor de inwoners van Honselersdijk.

Tijdens een rondgang van deze krant door het dorp, blijkt dat inwoners het contact met de gemeente in de laatste jaren hebben gemist. Het leek erop dat de werkzaamheden in 2021 zouden beginnen. Toen dat uitbleef, hebben de bewoners ook niets meer van de gemeente vernomen. Daarin komt volgens de wethouder binnenkort verandering.

Verder vragen inwoners zich ook af wat er met het wijkcentrum De Hunselaer gaat gebeuren. Zij vinden het tijd dat het pand wordt gemoderniseerd.

De Hunselaer

Ferwerda kreeg dinsdag vanuit de commissie ook vragen over de Hunselaer. Onder andere LPF-raadslid Piet Voskamp stelt dat het gebouw toch wel erg is verouderd. Zijn grootouders hebben er gewoond. Maar er is nooit iets aan het pand veranderd.

Ferwerda zegt nog niet over De Hunselaer te hebben nagedacht. Wel wil hij op verzoek van de commissie contact leggen met de eigenaar om over de toekomst van het gebouw te praten, zo houdt hij de commissie voor. De wethouder heeft gezegd te willen helpen als de eigenaar het gebouw wil moderniseren. Maar eerst gaat Honselersdijk de verbouwing van het centrum tegemoet.