Arthur van Dijk: "Als ik ergens voor ga stop ik er niet snel mee."
Arthur van Dijk: "Als ik ergens voor ga stop ik er niet snel mee." (Foto: PR)

‘Als ik ergens voor ga stop ik er niet snel mee’

Arthur van Dijk loopt in New York nieuw record op de Engelse mijl

 

Hardloper Arthur van Dijk heeft in de leeftijdsklasse 50-plus het Nederlands indoorrecord op de Engelse mijl aanzienlijk scherper gesteld. De 52-jarige atleet van Olympus’70 liep de 1609 meter in een tijd van 4.45,58.  

Marcel Zaat

Van Dijk was eind februari in New York op vakantie en pakte en passant deze loop in de bekende atletiekhal Armory Track, succesvol mee. "Altijd heb ik daar graag een keer willen lopen en als het dan zó uitpakt is dat geweldig.’’ 

De van origine Westlander en inmiddels wonend in Den Haag, loopt al een lange tijd mee in het hardloopwereldje. Op zijn elfde jaar kreeg Van Dijk zijn vader zover dat voetbal werd verwisseld voor atletiek. Die sport heeft hem daarna nooit meer losgelaten. "Mijn hele familie liep hard en ik voetbalde. Ik liep als jong ventje wel eens een dorpsloopje en stond ik opeens op het podium. Dat motiveerde mij enorm. Later toen ik wedstrijden ging lopen kreeg ik steeds meer ambitie om records te breken. Dat kwam in New York maar weer naar boven.’’

Teamsport

Naast zijn actieve carrière, heeft Van Dijk ook dertig jaar lang als trainer zijn positivisme en gedrevenheid proberen over te brengen. En met succes. Bij Olympus’70 is hij dan ook benoemd tot erelid. “Samen met de atleten de doelen stellen en daarin altijd progressie boeken. Ik was fanatiek en eiste dat tot op bepaalde hoogte ook van mijn atleten. In weer en wind er zijn, dat vond ik belangrijk. Zelden een telefoontje dat iemand niet kon trainen. Het voelde als een teamsport, iedereen ging ervoor.”

Genieten

In de coronatijd ging er voor Van Dijk toch een andere wereld open. “Je komt dan minder op de club en er waren geen wedstrijden. Augustus 2020 ben ik getrouwd en inmiddels is dochter Philippa die nu anderhalf jaar is, geboren. Dan komen er andere dingen om de hoek kijken. Ik stopte met training geven en ging het hardlopen zelf voor mij wat doseren. Ik loop nu nog vier keer in de week. Totaal nog wel zo rond de 60 kilometer en als ik dan merk dat ik in vorm raak en het dan echt lekker gaat is dat genieten. Verder pak ik mijn wedstrijdjes nog mee, zoals recent in New York en afgelopen week weer de halve marathon van de CPC-loop. Echt een gave gebeurtenis zo door Den Haag heen. Ik loop de halve marathon en mijn vrouw loopt met Pippa de 1 km jeugdloop.”

Nederlandse vlag

Van Dijk, die in het verleden op diverse afstanden uitkwam en de 800-en 1500 meter als specialisatie had, kende vele hoogtepunten in zijn lange carrière. In de jaren 90 werd hij met Olympus’70 nationaal kampioen met de estafetteploeg op de 4x800 meter. “Onder meer met Jan Raaphorst, die kon echt een geweldige snelheid ontwikkelen.” De absolute individuele top zat er net niet in, maar op latere leeftijd bleef Van Dijk fit en ging hij vooral slimmer trainen. Zo was er goud op het NK 800- en 1500 meter in de 45-plus-categorie en pakte hij vele ereplaatsen mee. Het WK voor 45-plussers in Spanje bleef hem het meest bij. “Dat was in 2018. Ik liep in de finale 1500 meter halverwege op een tiende plaats. Het was een hele langzame race, waarin ik telkens opschoof. Op zo een 80 meter voor de finish had ik het idee dat ik kon winnen, maar ik werd nog gepasseerd door twee Britten. Dat was even kort balen, maar ik stond daar op het WK-podium toch mooi met een Nederlandse vlag te zwaaien.”

Van Dijk ontmoette zijn vrouw Annemerel de Jongh, hoe kan het ook anders, op de atletiekbaan. “Zij ging een boek schrijven met als titel Trainen als een Topatleet. Maar zij wilde dit eerst zelf als atleet ervaren. Na gesprekken met een sportarts, een diëtiste en een fysiotherapeut kwam zij bij mij terecht. Zestien weken lang heeft ze geleefd als een topatleet.” Beoogd doel was het lopen van de marathon van Berlijn, maar een voetblessure doorkruiste het plan. De sportieve samenwerking tussen de trainer en atlete leidde echter ook tot een persoonlijke relatie, waarin komende zomer nogmaals gezinsuitbreiding wordt verwacht.

Stabiliteit

Van Dijk is sinds 1999 als gymleraar werkzaam aan de Van Ostadeschool in de Haagse Schilderswijk. “Dat zegt wel wat over mijn stabiliteit. Als ik ergens voor ga stop ik er niet snel mee. De eerste helft van mijn leven heb ik alleen maar geleefd voor de atletieksport. Nu als 50-plusser heb ik een jong gezinnetje en daar geniet ik ook weer met volle teugen van. Wij wonen heerlijk in de buurt van Kijkduin. Lekker door de duinen wandelen met Pippa en op mijn hardloopschoenen kan ik er in de natuur prima mijn ei kwijt. Het geeft mij altijd weer plezier en dat is het belangrijkste in het leven.”