De Vuurtoren staat in de steigers, toch een mooi gezicht.
De Vuurtoren staat in de steigers, toch een mooi gezicht. (Foto: Rob Voogd)

Vuurtoren wordt weer als nieuw

Menigeen heeft het al gezien, onze Hoekse vuurtoren, met daarin het Kustverlichtingsmuseum van René Vas, staat van top tot teen in de steigers. De vuurtoren krijgt een grote schilderbeurt en vanwege milieutechnische eisen moet dat afgeschermd gebeuren, Vandaar de steigers en de zeilen.

Waar nodig zal de vuurtoren ontroest en op die plekken gerepareerd worden. Want dat de toren gezandstraald wordt is iets dat René Vas absoluut niet laat gebeuren. Bij alle vuurtorens die gezandstraald zijn zie je dat er tussen de platen schade optreedt die niet meer te repareren is. Een mooi voorbeeld is die op Scheveningen, daar zie je het roestwater tussen de platen dorkomen. De toren wordt op roest gecontroleerd en waar nodig ontroest en gerepareerd. 

Hij heeft de originele kleur

Daarna wordt hij geverfd. Jaren geleden hebben we onderzoek gedaan naar de verf en deze laag voor laag bekeken. Aan de hand van die uitslag konden we de originele kleur herleiden en die hebben we aan laten maken. Vandaar dat de vuurtoren nu de kleur heeft die hij ook in 1893 had”, legt René uit.

Ook de lichtboei

Overigens wordt niet alleen de vuurtoren zelf geschilderd. “Ik gaf aan dat de lichtboei die bij de toren ligt ook wel een likje verf kon gebruiken. De schilder gaf aan dat hij die gelijk wel mee zou nemen.” Ook het gasketelbaken dat we van Helma Vlemmings van iCOON kregen en achter de toren ligt, wordt weer helemaal wit geverfd. Dat was vroeger een lichtbaken in de Nieuwe Waterweg. Als hij geschilderd is zet ik er weer een gaslantaarn op, zodat hij origineel en alles weer als nieuw is. en er weer even tegen kan.” De vuurtoren staat naar verwachting tot en met juni in de steigers.