Lotte, Mirte en Kim voelen zich thuis bij Scouting Honselersdijk.
Lotte, Mirte en Kim voelen zich thuis bij Scouting Honselersdijk. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Lotte, Mirte en Kim: ‘We voelen ons thuis in het clubgebouw’

Nieuws

Lotte, Mirte en Kim vinden de scouting zo leuk, dat ze naast hun eigen jongerengroep Roverscouts, ook wekelijks samenkomen als leiding van de jongste speltak, de Bevers, van 5 tot en met 7 jaar. Ook organiseren ze het kamp voor de kleintjes, een of twee nachtjes in een clubgebouw of kampeerterrein in de buurt. “Het is het grootste moment van het jaar.”

door Linda van der Klooster

Lotte (18), Mirte (19) en Kim (18) kennen elkaar al jaren en hun vriendschap is ontstaan door de scouting. “Lotte en ik hebben elkaar leren kennen bij de Bevers,” vertelt Kim. “Mirte is er iets later bij gekomen.”

“Ik was een jaar of 14, toen ik bij de groep de Explorers kwam”, zegt Mirte. “Toen leerde ik Lotte en Kim kennen. Ook buiten de scouting zijn we nog zo bevriend dat we leuke dingen doen. Bij de scouting raakt iedereen vanzelf bevriend. Het verbindt mensen, omdat iedereen dezelfde interesses heeft.”

Lotte: “Zoals buiten bezig zijn in een gezellige groep mensen, spellen doen met zijn allen, als Levend Cluedo en Levend Stratego. Maar ook uitstapjes maken, in Nederland en naar het buitenland.”

Vrijdagavonden

De meiden zijn inmiddels toegetreden tot de Roverscouts, de leeftijdsgroep van 18 tot en met 23 jaar. Mirte: “We komen op de vrijdagavonden samen. Na de Roverscouts ben je geen jeugdlid meer. Je hebt bij de Roverscouts ook al geen leiding meer, maar organiseert alles zelf. Zo kan je bestuurlijke taken op je nemen, of leiding zijn. Ik ben voorzitter en Kim doet materiaalbeheer. En met zijn drieën zijn we de leiding van de Bevers.”

“Wij regelen met zijn drieën alles voor de Bevers”, vertelt Lotte. “Kampen, opkomsten, uitjes.”

De Bevers zijn met 5 tot 7 jaar de jongste speltak van de scouting. Zij komen zaterdagmiddag van een uur tot half drie bij elkaar. Kim: “Bij de Bevers doen we vaak wat kleinere spelletjes en er is meestal een thema, waar de activiteiten van die opkomst aan gekoppeld zijn.”

Hotsjetonia

Scouting Nederland heeft het dorp Hotsjetonia bedacht, waar verschillende dorpsbewoners rondlopen, die allemaal hun eigen specialiteit hebben, als expressie, sport en spel, veiligheid en gezondheid en buitenleven. Lotte: “Soms nodigen we een van de figuren uit Hotsjetonia uit, en dan kunnen de Bevers een badge verdienen door activiteiten rondom het thema van die figuur. Dan gaan we tuinieren, proefjes doen of spelletjes spelen. Zo leren de Bevers spelenderwijs meer over de scouting.”

De drie organiseren ook het kamp voor de Bevers. “Kim: We zijn in november op kamp geweest en het jaar daarvoor was er een zomerkamp. En dit jaar in juni ook weer. Dan gaan we kamperen in het Staelduinse Bos. Dat bevalt prima. Ze vinden het heel gaaf.”

Alle drie vinden de meiden de kampen het allerleukst aan de scouting. “In een paar dagen samen alle activiteiten van scouting terugzien” legt Lotte uit. “Kamp is het grootste moment van het jaar. Je bent maanden bezig met de voorbereiding, dus het loopt ook door het jaar heen.”

Voor de jonge Bevers is het de eerste keer op kamp. Mirte: “Het is altijd een avontuur hoe ze erop gaan reageren om te slapen in een tent. Het komt wel eens voor dat er eentje heimwee krijgt. Dat komt voor de spanning van het eerste kamp. Meestal krijgen we ze wel zo rustig dat ze weer gaan slapen. En na afloop zijn ze allemaal enthousiast.”

Ouders

Lotte: “We horen altijd hele positieve verhalen over het kamp en over de opkomsten, ook van de ouders. Die hebben vaak zelf ook op scouting gezeten. Daarom schrijven ze vaak hun kinderen in. Dan hoor je: dat deed ik vroeger zo. Of dat heb ik ook gedaan. Ik denk niet dat de scouting heel erg is veranderd. Het concept van scouting blijft buiten zijn, met elkaar en met de wereld om je heen. Heel veel van de spellen zijn ook tijdloos. Die zitten zo goed in elkaar.”

Inmiddels studeren de drie: Mirte doet de Pabo, Lotte studeert Biomedische Wetenschappen en Kim studeert Hotelmanagement. Toch blijven ze wekelijks twee keer naar het clubgebouw komen. “We wonen alle drie nog thuis”, legt Mirte uit. “We hoeven dus niet terug te komen van onze kamers en de scouting zit nu zo in mijn systeem dat ik alles eromheen plan.”

Kim: “Het clubgebouw daar zijn we best vaak te vinden”, zegt Kim. “We weten precies waar alles ligt. We voelen ons daar thuis.”

Scouting Honselersdijk heeft nog plek voor enthousiaste Bevers. De eerste drie opkomsten zijn gratis om uit te proberen. Kijk op scoutinghonselersdijk.nl voor meer informatie. Ook de scouting leiden of iets heel anders doen als vrijwilliger? Kijk op www.westlandvoorelkaar.nl.