Inzet is het conflict dat in 2020 ontstond over de eindtijd van de kermis tijdens de Bradelier feestweek .
Inzet is het conflict dat in 2020 ontstond over de eindtijd van de kermis tijdens de Bradelier feestweek . (Foto: PR)

Liers Oranje Comité in rechtbank tegenover gemeente Westland

Politiek

Op 22 juni staan het Oranje Comité van De Lier en de gemeente Westland tegenover elkaar in de rechtbank van Den Haag voor een getuigenverhoor. Inzet is het conflict dat in 2020 ontstond over de eindtijd van de kermis tijdens de Bradelier feestweek.  

door Alphons de Wit

Ondanks de beperkingen van de coronatijd had het Oranje Comité festiviteiten gepland die alle toetsen der kritiek konden doorstaan. “Bezoekers aan de kermis waren verplicht om een kaart te kopen van een euro”, blikt comité-voorzitter Piet Voskamp terug. “Het ging daarbij niet om die euro, maar wel om het feit dat we dan alle gegevens hadden van de bezoekers, mochten zich coronaproblemen voordoen. Er volgde een hectische periode waarin zelfs werd beweerd dat we de vergunning niet op orde hadden. Uiteindelijk mochten alle activiteiten doorgaan. Behalve de kermis; die moest om 20.00 uur stoppen. Alles bij elkaar heeft dat ons een slordige 35.000 euro gekost.”

In principe was het Oranje Comité bereid het conflict in der minne te schikken. “Omdat wij in de pers werden neergezet als de partij die de zaakjes niet op orde had, hebben we gevraagd om openbare verontschuldigingen van de gemeente Westland. Met een sorry hadden we wel een heel eind gekomen. Over de geleden schade hadden we dan nog wel kunnen praten. Die schade ontstond niet alleen omdat de kermis met twee uur werd ingekort, maar ook omdat veel mensen vanwege de onduidelijkheden thuisbleven. Uiteindelijk werd als reden voor de vroegtijdige sluiting van de kermis een corona uitbraak in De Lier gegeven, maar dat bleek destijds bij navraag door een gemeenteambtenaar ontkend, maar er werden wel zes agenten gestuurd om de kermis eventueel schoon te vegen.”

Alle leden van het Oranje Comité waren er helemaal klaar mee en toen bleek dat de gemeente niet bereid was om in te schikken zat er voor het Oranje Comité niets anders op dan een rechtszaak aanhangig te maken. “We zijn er echt klaar mee’” zegt Voskamp. “De feestweek stamt uit 1995. Al die jaren doen we steeds hetzelfde, de artiesten wisselen en soms schuiven de aanvangstijden een half uurtje, maar voor de rest is echt alles hetzelfde. Elk jaar hebben we een hoop gezeur en gezanik en wie kan mij nou vertellen waarom? We vinden het prachtig om voor de Lierse gemeenschap leuke dingen te organiseren, maar van al die tegenwerking word je soms moedeloos.”

Tijdens het getuigenverhoor zullen op 22 juni vijf getuigen worden gehoord.