Jacqueline Kroon.
Jacqueline Kroon. (Foto: PR)

Een leven lang ontwikkelen in en rond de kas

Het Hele Westland kan trots zijn op zijn glastuinbouw. We lopen wereldwijd voorop. Niet alleen als het gaat om opbrengsten en kwaliteit, maar ook op het gebied van energiebesparing, duurzame teelt en gewasbescherming. De kas is een high-tech werkplek geworden die bol staat van innovatieve vondsten en techieken. Wat het werk steeds aantrekkelijker en interessanter maakt. Mooie kansen dus voor een bloeiende carrière in en rond de kas. Met volop vacatures op het gebied van productie, logistiek, marketing, sales en HR, maar ook voor technici, teeltspecialisten en leidinggevenden.

Om voorop te blíjven lopen, moeten bedrijven en hun medewerkers wel in staat zijn om mee te bewegen met de snel veranderende wereld om hen heen. Want één ding is zeker: in de wereld van morgen ben je nooit meer uitgeleerd. Om aantrekkelijk te blijven voor werkgevers moet je het leuk vinden om steeds weer je kennis en vaardigheden bij te spijkeren en actief mee te denken over nieuwe oplossingen. Het aantrekken van dergelijke gedreven en zelfstandige krachten vraagt ook om een andere houding van werkgevers en leidinggevenden; om een mensgericht personeelsbeleid. Niet alleen eisen stellen, maar ook oog hebben voor de wensen en ambities van je werknemers. Waar liggen hun – soms onvermoede – talenten en hoe kun je helpen die te ontwikkelen? Waar halen ze voldoening uit en worden ze gelukkig van? Dat vraagt om te beginnen om een ander gesprek. Maar ook ruimte om te experimenteren. Je moet immers ook fouten mogen maken, om van te leren.

Een leven lang ontwikkelen is iets waar bedrijven en medewerkers samen werk van moeten maken. Dat is geen knop die je even omzet. Dat vraagt naast visie en lef vooral ook de daadkracht om er gewoon mee aan de slag te gaan. Stap voor stap. En vooral ook ervaringen delen met andere bedrijven. Als Glastuinbouw Nederland staan we samen met Kasgroeit (kasgroeit.nl) klaar om zowel werkgevers als werknemers daarbij een handje te helpen.


Jacqueline Kroon, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland