Zwembad de Boei lijkt eind van het jaar te gaan sluiten.
Zwembad de Boei lijkt eind van het jaar te gaan sluiten. (Foto: 's Heeren Loo)

’s Heeren Loo gaat zwembad De Boei sluiten

Komende winter sluit het zwembad De Boei op woonzorgpark Het Westerhonk van 's Heeren Loo in Monster. De directie van het woonzorgpark zegt dit besluit te moeten nemen, omdat de exploitatiekosten niet langer op te brengen zijn. "’s Heeren Loo betreurt dat, omdat het zwembad een belangrijke voorziening is voor de cliënten. Er zal samen met andere partijen, vertegenwoordigers van de cliëntenraad en de medewerkers van het sportteam, gekeken worden naar mogelijkheden om het gemis van het zwembad enigszins te compenseren."

Waarom gaat het zwembad dicht?

De kosten belopen volgens 's Heeren Loo in de honderdduizenden euro's per jaar. "Alleen al de gasrekening bedraagt EUR 100.000 op jaarbasis. Dan het gebouw: dat stamt uit 1983 en is binnen enkele jaren toe aan een grootscheepse en kostbare renovatie. De gehandicaptenzorg heeft alle beschikbare middelen nodig voor het bieden van zorg."

Alternatieven

Het zwembad zal dit jaar zo lang mogelijk openblijven en in het najaar dicht gaan als de winter gaat beginnen en de energiekosten weer oplopen. In de komende maanden neemt ’s Heeren Loo de tijd om bij andere woonzorgparken te inventariseren welke alternatieven er zijn. "In deze analyse betrekt de organisatie vertegenwoordigers van de cliëntenraad en de medewerkers van het sportteam. Prioriteit van ’s Heeren Loo is het verlenen van goede zorg. Alle aandacht richt zich op goed leven voor de cliënten en mooi werk voor de begeleiders."

Onrust

De voorgenomen sluiting zorgt voor onrust onder cliënten en hun familie. Zij zijn daarom een petitie gestart. "Het zwembad is voor vele cliënten op het Westerhonk heel belangrijk. Deze activiteit is niet vervangbaar", schrijft de initiatiefnemer van de petitie. "Het warme zwembadwater doet zoveel voor de cliënten. Het werkt niet alleen ontspannend, maar ook als ontlading van spanning en verlichting van pijn. Door de eigenschappen van water geeft zwemmen een mogelijkheid om contact te leggen met cliënten die niet direct van contact houden. Het zwembad mag niet verdwijnen want voor het grootste deel van de cliënten is zwemmen in een regulier zwembad niet mogelijk."

De petitie was maandagmiddag al meer dan 2.00 keer getekend. De petitie is te vinden op https://www.petities.com/stopsluitingzwembaddeboei

Peter Duijsens (Westland Verstandig) zegt dat hij in een commissievergadering van de Westlandse gemeenteraad op 8 mei gaat vragen of een wethouder contact kan opnemen met 's Heeren Loo om het openhouden van het zwembad te bespreken.