DOS gaf een demonstratie die door veel mensen bekeken werd.
DOS gaf een demonstratie die door veel mensen bekeken werd. (Foto: Tom van Ooijen)

Koningsdag zonovergoten, sfeervol en gezellig

OC2000 in Monster kan terugkijken op een geslaagde Koningsdagviering, waarbij het weer zich, juist op die dag, van haar beste kant liet zien. Volop zon en een lekkere temperatuur zorgden er voor dat het goed toeven was op de verschillende plaatsen in Monster.

Door Tom van Ooijen

De dag begon officieel traditioneel met om 09.00 uur het blazen van de reveille vanaf de kerktoren, een uur later gevolgd door de aubade muzikaal gesteund door de Westlandse Harmonie. Marga de Goeij was weer de spreker, wat ze uitstekend doet elk jaar. De gedecoreerden werden in het zonnetje gezet. De Heer van Delden en mevrouw de Koning. Om 7.00 uur was echter de Rommelmarkt al van start gegaan, al zaten de eerste verkopers al veel eerder op een begeerd plekje.  In onder meer de Zeestraat en de Molenstraat hadden uiteindelijk talloze mensen een plekje weten te vinden en werden verwoede pogingen gedaan de waren aan de man te brengen. Opvallend was dat de animo voor de rommelmarkt vorig jaar minder was, maart dat di jaar beide straten heerlijk vol zaten, in de Molenstraat bijna tot aan de Bruna aan toe. 

Om 11.00 uur was er op het podium op het Kerkplein het eerste liveoptreden van Distracted, met Evelien van Buuren, die het aanwezige publiek geweldig wist te boeien. Het is haar op het lijf geschreven om te entertainen. Een natuurtalent. En er is al afgesproken dat ze volgend jaar de hoofdact worden van 15.00 tot 18.00. Dus zet Koningsdag 2024 alvast in de agenda. Rond het middaguur volgde de band Covertrain met heerlijke herkenbare nummers.

Ondertussen konden de kinderen bij Dreams op het plein hun kunsten vertonen op longboards en BMX fietsen, ook hier was het erg druk.

Om 13.00 uur ging de demonstratie van D.O.S. van start op het stuk tussen het Kerkplein en de Choorstraat. Alle leeftijdsgroepen kwamen aan bod en toonden hun vorderingen. Het publiek was hier massaal op afgekomen en stond drie rijen dik langs de afzetting. Salto’s flikflaks, arabieren van alles kwam er op de air tumbling mat voorbij en de kinderen oogsten terecht veel applaus.

Op de rand van het Kerkplein en de Herenstraat konden kinderen zich uitleven met Koningsdagspelletjes, iets waar ook veelvuldig gebruik van werd gemaakt, waarbij leden van de scouting voor de nodige begeleiding zorgden. Lex Toen was aanwezig met boogschieten e lasergamen, een spannend onderdeel voor de kids, terwijl ook springkussens voor het nodige vermaak zorgden voor de kleintjes. Dat de spelen in trek waren blijkt wel uit het feit dat 200 kinderen een volle kaart hebben ingeleverd voor drinken en een zakje chips. En dat is best veel. 

Om 14.00 uur was het de beurt aan Dance4You om een demonstratie te geven en ook hier was er weer veel publiek aanwezig om de verschillende leeftijdsgroepen aan het werk te zien.

Marcel de Zoete, De zingende slager uit Scheveningen nam vervolgens het stokje ander half uur over, gevolgd door de Hoekse Tranentrekkers die een ongelooflijke energie uitstraalden en waar vooral de oluderen van genoten. Om 18.00 begon DJ Rescue aan het slot van de Koningsdag. Op het plein, waar OJOS de drank verzorgde met onder meer het Westlandse bier Zwol, was het ondertussen gezellig druk geworden, waarmee de Koningsdag om 19.30 uur tot een geslaagd einde kwam.


Ook het bestuur van OC2000 kijkt terug op een geslaagde dag: "Volgend jaar willen we kijken of we het nog wat groter op kunnen zetten met een extra bar en meer artiesten. Ook een compliment aan de mensen die op de vrijmarkt zaten, alles was keurig opgeruimd. Het mooie van deze dagen is dat Jong en Oud samen feest vieren. Het is een dag van verbinding."

Op de rommelmarkt hopen op klaten.