Een dode rugstreeppad.
Een dode rugstreeppad. (Foto: PR)

Beleid duinvallei Watergat

Het beleid van de gemeente ten aanzien van duinvallei Watergat in Monster is op z’n zachtst gezegd nogal warrig. De kans dat op Watergat niet gebouwd gaat worden, is groot vanwege het naast liggende Natura-2000 gebied Solleveld. 

De rechter zal binnenkort uitspraak daarover doen. Door bebouwing en bewoning zou de stikstofemissie immers veel te groot worden. Kort geleden heeft de rechter het plan voor de bebouwing van het oude terrein van de NAM, dat naast duinvallei Watergat ligt, om die reden afgekeurd. 


Toch houdt de gemeente koppig vast aan het plan dure woningen in duinvallei Watergat te bouwen. Vorig jaar liet ze lelijke zwarte zeilen plaatsen om te voorkomen dat kikkers, en met name de wettelijk beschermde rugstreeppad, Watergat, zouden intrekken. Maar tegelijk worden borden geplaatst waarin wordt opgeroepen langzaam te rijden vanwege de paddentrek. Het lijkt erop dat de gemeente de rugstreeppad niet in Watergat wil, omdat men bang is dat de bebouwing vertraagd wordt vanwege dit beschermde dier. Maar het is helemaal niet zeker dat er überhaupt bebouwd mag worden!

Het plaatsen van die zeilen leidt er alleen maar toe dat de padden vroegtijdig aan hun eind komen omdat ze niet over de zeilen kunnen komen. (Zie foto.) We moeten dus als automobilist en fietser opletten dat we niet over een pad rijden, maar diezelfde pad mag wel aan zijn einde komen omdat hij zijn natuurlijk habitat niet in kan vanwege de zeilen die de gemeente geplaatst heeft.

Er zijn enkele bewoners van de Rijnweg en omstreken die de padden actief redden. Ze controleren de putten bij de zeilen en zetten de gevangen padden over de zeilen in Watergat. Dus de hele (dure) actie van het plaatsen van zeilen heeft er alleen maar toe geleid dat veel beschermde rugstreeppadden het lootje leggen, hoewel er dankzij buurtbewoners er toch nog een flink aantal in Watergat komen. 


De bewonersgroep heeft gevraagd de zeilen weg te halen, maar de gemeente reageert daarop niet. 


De Bewonersgroep Noord