Afbeelding
(Foto: PR)

Tuinbouw Ouderen Westland

Medio januari vierde Tuinbouw Jongeren Westland haar 50-jarig bestaan met een reünie. Al een halve eeuw zetten jongeren die werkzaam zijn in de tuinbouwsector zich via TJW (en haar voorgangers) in voor jongeren actief in die sector én voor die sector zelf. Voor deze reünie ware de leden van TJW en alle oud-bestuursleden uitgenodigd. Die kwamen in groten getale en gelukkig was een aantal van hen (nog steeds) niet op z’n mondje gevallen. Het leidde tot mooie anekdotes van de weledel ontwikkelde heren Barendse, Bremmer, Duijvesteijn, Van der Lee en Zwinkels.

Wat blijkt, als je vroeger bij een school de adressenlijst vroeg van oud-leerlingen om aan te schrijven voor de JLTB, kreeg je die gewoon. Voor tuinbouwjongeren maakte de voorganger van de AVG toen ook al een uitzondering.

En als een tuinbouwjongere een brief schreef naar de minister om verantwoording af te leggen over toen ook al weinig doordachte plannen, dan kwam die bewindspersoon gewoon naar het Westland. Tegenwoordig zetten we niet meer in op de komst van de minister (dan moet die niet zijn afgetreden), maar worden zogeheten topsprekers geboekt via boekingsbureaus.

'Hebben de jongeren door verloop van tijd iets van hun branie en onbevangenheid verloren?' 

Hebben de jongeren door verloop van tijd iets van hun branie en onbevangenheid verloren? Om te bereiken dat TJW blijft doen wat ze doet - en dan met dezelfde branie en onbevangenheid als vroeger - én omdat die anekdotes van die tuinbouw ouderen van het Westland nog veel meer moeten worden verteld ter inspiratie van de generaties daaronder, pleit ik voor oprichting van Tuinbouw Ouderen Westland (TOW).

TOW is bedoeld voor iedere oud-TJW’er. Het is in potentie een wereldnetwerk en een mooie overgang voor de TJW’ers. Elke avond is per definitie een topsprekersavond met oud-bestuursleden als sprekers. En voor de verbinding met de TJW wordt ieder jaar een gezamenlijke avond met TJW georganiseerd.

Zowel binnen TOW als binnen TJW bieden juist de invalshoeken vanuit verschillende generaties en met ervaringen in telkens andere omstandigheden en crisissen over en weer nieuwe inzichten en ideeën.

En stel dit lukt niet: dan kijk ik - als een kikker in een emmer vol vette melk - reikhalzend uit naar de reünie als TJW (inclusief haar voorgangers) 51 jaar bestaat, of 50 en een half jaar.


Frank Hordijk,

Cees advocaten