De ansichtkaart uit 1906.
De ansichtkaart uit 1906. (Foto: PR)

De Lierse Dom door Jan Simon Knikker Sr.

In deze rubriek plaatsen we regelmatig oude en (misschien) onbekende prenten en platen van Westlandse taferelen. Deze keer Jan Simon Knikker seniors werk van De Dom in De Lier.

Dit fraaie schilderij van de Domkerk uit de Lier is van de hand van de Haagse schilder Jan Knikker Sr. Hij werd geboren te Hillegom op 21 februari 1889, overleed in Den Haag op 10 januari 1957.

De achtergrond

Jan Knikker woonde en werkte in Hillegom, Leiden en vanaf 1914 in Den Haag. Hij heeft ook tijdelijk (1930-1931) in Wassenaar gewoond en daarna weer in Den Haag. Jan is autodidact en een landschapsschilder. Zijn werkzame periode was vanaf 1904 tot 1957. Hij kreeg les van zijn oudere broer Aris Knikker (1887-1962), want Aris was ook kunstschilder. Het werk van Jan is van dat van z’n broer te onderscheiden, doordat hij een wat bredere en meer kleurrijke manier van schilderen had. Beide schilders hadden een hoge productiviteit.

Daarnaast is Jan Simon Knikker Sr. de vader van kunstschilder Jan Simon Knikker junior (1911-1990). De familie Knikker wordt gerekend tot de ‘nabloei’ van de Haagse School.

Jaco Eltink uit Monster die al eerder in deze column een schilderij van de Nederlands Hervormde kerk uit Monster bekend gaf, heeft dit schilderij aangekocht via Marktplaats. Tijdens de afgelopen kerstvakantie bezocht hij de website schildersvanhetwestland.nl van dhr. Ron Nieuwenhuizen waarop met name schilders worden beschreven die iets met de streek ‘Het Westland’ hebben. Zo kwam hij op Marktplaats bij de naam 'Knikker' dit olieverfschilderij van De Lier tegen.

De kerktoren van De Lier is natuurlijk goed herkenbaar, maar ook het verdere tafereel had hij op het netvlies door een oude ansichtkaart die hij eerder had gezien in het historisch archief Westland. Dat is een ingekleurde kaart uit 1906.

Het schilderij zal gezien de minimale afwijkingen qua bebouwing vrijwel zeker in dezelfde tijd zijn gemaakt, maar een exacte datum is niet bekend. 


Bron: Jaco Eltink en internet. Heeft u ook een prent, schilderij of bijzondere foto van onze streek Westland, zoek dan contact via de mail, pamvdvalk@gmail.com.

Het schilderij van na 1914.