HVC'10 stond vorig seizoen in de finale van de nacompetitie tegen DSO op het complex van DHC aan de Brasserskade in Delft en greep naast promotie.
HVC'10 stond vorig seizoen in de finale van de nacompetitie tegen DSO op het complex van DHC aan de Brasserskade in Delft en greep naast promotie. (foto uit Tweet Sportsnap.nl)

'Vraag de KNVB om het speelschema te herzien'

De promotie-en degradatieregeling in West II werd in september 2022 al bekend. Natuurlijk schrokken veel voetbaltrainers, vooral die van de zaterdagclubs in de tweede en derde klas van het grote aantal degradanten: drie direct naar beneden en mogelijk nog drie in de nacompetitie.

Van de 21 ploegen die in de tweede/derdeklasnacompetitie gaan spelen, bereiken er straks slechts twee de tweede klas. De laatste competitiewedstrijden in West II worden op 27 mei gespeeld. De verwachting is dat er op die zaterdag voor Pinksteren heel wat beslissingen zullen vallen.

Wie degraderen er direct: de nummers 12,13 en 14 van de tweede klassen D, E, F. Maar klasse 2F heeft maar 13 clubs en daardoor degraderen slechts nummer 12 en 13. Klasse 2E levert wel drie periodeploegen af: zowel naar boven als naar onderen.

De KNVB heeft voor de eerste/tweede klas nacompetitie drie zaterdagen gepland: 3 juni, 10 juni en op 17 juni de twee finales. Diezelfde data gelden voor de derde/vierde klas. De vierde en vijfde klasstrijders hebben maar twee speeldagen nodig 3 en 10 juni. Dat komt omdat er daar veel minder clubs hoeven af te vallen.

Onverantwoord

De strijd op 27 mei in de tweede klas en in de derde klas zal op leven en dood zijn. In sommige klassen tekent zich nu al een potentiƫle degradatiekandidaat aan, maar in de meeste kan er nog van alles gebeuren: zowel in positieve als in negatieve zin. Blessures en schorsingen zullen een belangrijke rol gaan spelen. Overbelasting van spelers ligt net als verleden jaar op de loer. Wie de nacompetitie wil overleven moet mogelijk vier wedstrijden achter elkaar winnen.
In het nacompetitieschema van de tweede/derde klas plant de KNVB een eerste ronde op dinsdag 30 mei. Dat is krap drie dagen na 27 mei. Wordt er geen rekening gehouden met het Pinksterweekend, waarin nauwelijks getraind zal kunnen worden en gezinnen misschien een weekendje uit plannen? Waarom een avondwedstrijd plannen die mogelijk ook een verlenging kan opleveren? Wie een uitwedstrijd treft heeft dubbel pech: vroeg weg, laat terug. Dat is ongewenst. KNVB, gebruik daarom 3 juni als eerste ronde datum ook voor deze overbelaste klassen.