Meer verkeersongelukken in Westland

Het aantal verkeersongevallen in Westland is in de afgelopen vijf jaar toegenomen. Gebeurden er in 2017 nog 577 ongelukken in het verkeer, in 2021 lag dat aantal op 647.

Door Evelyne Lammerding

Dat terwijl de lokale overheid het doel heeft het aantal verkeersongelukken in de periode 2020 tot 2040 te reduceren naar nul. De gemeente pakt dit jaar een heel aantal knelpunten aan om de verkeersveiligheid te verbeteren. 

Het onderwerp kwam ter sprake in de commissie van dinsdag 7 maart waar Westland Verstandig (WV) de evaluatie van het Westlandse verkeersbeleidsplan aankaartte. Omdat het Westlandse beleid erop is gericht nul ‘vermijdbare’ verkeersslachtoffers in 2040 te hebben, had WV-fractievoorzitter Peter Duijsens een aflopend aantal verkeersongelukken verwacht. Het beleidsplan zag het daglicht in 2020. “In 2021 en 2022 moet er dan iets zijn gebeurd, je verwacht een aflopen van het aantal ongelukken.’’

Cijfers

Cijfers laten een toename zien van het aantal verkeersongelukken. Dat steeg van 577 in 2017 naar 647 in 2021. Het aantal gewonden steeg daarbij van 146 in 2017 tot 309 in 2021.

Het aantal dodelijke slachtoffers is wel gedaald. In 2017 ging het om vijf slachtoffers die het ongeval niet overleefden, in de twee jaren erna heeft Westland drie verkeersdoden te betreuren. In 2020 eist het verkeer twee levens en in 2021 overleed één persoon door een verkeersongeval.

Ongelukken waarbij uitsluitend materiële schade werd opgelopen, gingen van 426 in 2017 naar 337 in 2021.

In totaal heeft Westland tussen 2017 en 2021 te maken met 12,1 procent meer verkeersongelukken.

Reactie

Wethouder Pieter Varekamp (VVD, Verkeer) zegt in zijn reactie het niet eens te zijn met Duijsens wanneer die op de procentuele stijging wijst. Daarop citeert Duijsens eenvoudig uit de evaluatie waarin staat dat het aantal ongevallen landelijk afnam, maar in Westland steeg. Waarop Varekamp zich verdedigde door te zeggen dat hij afging op cijfers van de laatste anderhalf jaar. Waar hij die vandaan haalt en wat die laten zien, blijft ongewis; in het verkeersbeleidsplan zijn geen cijfers van 2022 opgenomen.

De wethouder wijst er verder op dat het aantal verkeersongelukken in de hele Randstad is toegenomen. “Westland is daarin geen uitzondering.’’

De conclusie dat de verkeersmaatregelen in Westland niet helpen, klopt niet, werpt hij Duijsens tegen. Zonder maatregelen zou het aantal ongelukken waarschijnlijk hoger hebben gelegen, volgens Varekamp.

Duijsens gaat mee met Varekamp als het gaat om de metropoolregio. Daar zijn de afgelopen jaren meer verkeersongelukken voorgevallen. Maar dan nog stijgt Westland boven dat aantal uit, houdt Duijsens vol. Waarop Varekamp voet bij stuk houdt en beweert dat daarmee nog niet is aangetoond dat de maatregelen niet werken.

Uit de knel

Belangrijke knelpunten worden aangepakt, zo houdt Varekamp de commissie voor. Hij doet een greep uit het de maatregelen die voor veiliger situaties moeten zorgen. Het kruispunt Hordijklaan-Molenlaan in Honselersdijk wordt bijvoorbeeld verbeterd, de schoolomgeving van Maasdijk wordt veiliger gemaakt en in het hele Westland worden zestien snelheidsremmers geplaatst.

De aanpak van knelpunten wordt betaald uit bestaand budget. Varekamp wijst er maar eens op dat het geld niet oneindig is. Via subsidies van het Rijk en de metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) wil hij meer geld krijgen om meer onoverzichtelijke verkeerspunten aan te pakken.