Het liedjescabaretgezelschap ‘Het Draait Om Mensen Nietwaar’ bracht weer veel actuele zaken.
Het liedjescabaretgezelschap ‘Het Draait Om Mensen Nietwaar’ bracht weer veel actuele zaken. (Foto: Ton van Veen)

Huiskamerfestival Westland Poeldijk weer een geslaagd muzikaal gebeuren

Op zaterdag 11 maart 2023 vond het zesentwintigste Huiskamerfestival Westland van de Cultuurverbinders plaats; ditmaal in de kern Poeldijk. Het aantal beschikbare kaartjes was ook ditmaal weer snel uitverkocht, wat betekent dat er duidelijk vraag is naar de activiteiten van de Cultuurverbinders, die dit jaar al 35 jaar bestaan!

Het Huiskamerfestival startte dit keer in wijkcentrum De Backerhof aan de Wittebrug in Poeldijk. Hier ontvingen de Cultuurverbinders en vrijwilligers van Vitis Welzijn de deelnemers met een aangekleed kopje koffie/thee. In zijn openingswoord memoreerde de voorzitter van de Cultuurverbinders Frank van Veen het feit, dat dit het 62e door de organisatie georganiseerde evenement was (in 2006 gestart met de Sterrenwacht als Moonwalk en bedankte hij deelnemers voor het wederom kiezen voor het Huiskamerfestival. Hierna wandelden de deelnemers, in het licht van een net nog volle maan, naar de huiskamers van een aantal gastvrije bewoners van Poeldijk om van de diverse optredens te genieten.

Huiskamer 1

familie Kool - Withlof, Improvisatietheater 

Door het jaar heen betrekt Withlof in verschillende voorstellingsvormen het publiek bij het de voorstelling. Dat doen ze o.a. met avondvullende improvisaties (long form) rondom een ter plekke bedacht thema, waarbij het publiek de input levert. Ook op deze avond was dit het geval en dat leverde naast veel hilarische ook absurdistische scenes op, waarin o.a. Sylvia, Willem, Pascal en Maarten een hoofdrol speelden. De ene keer maakten ze een sprong in de tijd, dan weer waren een touwtje en een pot pindakaas het onderwerp van gesprek. Tot 6 x toe wisten ze het publiek, ook met hulp van toeters en bellen tijdens het spel ‘De ontmoeting’, aan het lachen te krijgen.

Huiskamer 2 

familie van der Valk - Het Draait Om Mensen Nietwaar, cabaret   

Het gezelschap: ‘Het Draait Om Mensen Nietwaar’ bestaat al ruim 13 jaar en heeft inmiddels 9 programma`s gemaakt. Het zijn programma`s die gaan over de zorg en de actualiteit, maar ook over zaken als dementie en een burn-out. Het  Hoekse gezelschap schrijft zelf de teksten en maakt gebruik van bestaande melodieën en liedjes die zo bekend zijn, dat het publiek regelmatig kan meezingen. Het gezelschap bestaat uit Chris Pastijn, gitaar en zang; Gerrit van den Berg, percussie, trombone en zang; Ton de Vos, basgitaar en zang en Marien van den Berg, percussie en zang.

Tijdens het huiskamerfestival kwamen tal van actuele vraagstukken voorbij en stelden ze o.a. op de melodie van ‘Ik hou van Holland’ niet alleen de stikstofproblematiek aan de orde, maar waren ook de rapen gaar in relatie tot thuiswietplantages en de afval van de productie van crystal meth. Ook de staat van de natuur kwam voor het voetlicht in een lied, waarin het gezelschap het publiek de vraag stelde of alles wel goed is beheerd en of we wel voldoende hebben geleerd: Moeder aarde gaat kapot en straks gaat de boel op slot……Treffend was ook ‘Oerend hard’, waarin Truus op haar Batavus en Hendrik op zijn MCH voorbijkwamen, die zich al oerend hard fietsend weinig van hun medeweggebruikers aan bleken te trekken.

Huiskamer 3

familie Lelieveld - FEM! Vocal Group 

Deze Vocal Group heeft een vaste bezetting van 5 zangeressen, waaronder Maaike Kramer, Michelle Boumans, en Carla Entrop. Zingen is hun grote hobby. Sebastiaan Philippa begeleidt deze Vocal Group op piano/keyboard. Zij zingen 4/5-stemmig en voornamelijk ballads van muzikanten als Lady Gaga, Emeli Sandé, Lauren Daigle, Simon & Garfunkel en John Denver, maar ook songs uit musicals, zoals Seasons of Love (Rent) en Colors of the Wind (Pocahontas). Tijdens het huiskamerfestival lieten de zangeressen zich samen met Sebastiaan van hun beste kant zien en wisten zij met hun meerstemmig geluid, enthousiasme en uitgebreid repertoire het publiek steeds weer te boeien.

Huiskamer 4

familie Lagraauw - Kummel - Volksmuziek       

Kummel is een volksmuziekgroep. Het repertoire bestaat uit volksliedjes en -melodieën uit diverse landen, zoals Griekenland, voormalig Joegoslavië, maar ook Engelse en Jiddische liederen.  Kummel bestaat uit: Anne Boer, zang; Jeannette Lagraauw, zang; Suzan Vermeer, fluit; Aad Boer, bouzouki, mandoline, gitaar; Victor van der Hidde, gitaar, bouzouki, zang; Herman Zandvliet, bas, zang en Adri Gillissen, darbuka, gitaar.  Dat de ten gehore gebrachte volksmuziek het publiek wist te raken, bleek wel uit de enthousiaste reacties na het optreden. Mooi was o.a. het Griekse volkslied over de begroeting van de zon en het Turkse lied over de wind en de eik. Ook het zigeunerlied uit Macedonië over een mooi meisje en het Jiddische lied over het betalen van de huur viel in de smaak.              

Huiskamer 5

familie van Leeuwen - Nick van Uffelen - illusionist 

Nieuw tijdens het Huiskamerfestival was het optreden van een echte goochelaar. Tijdens zijn voorstelling zorgde de 18-jarige Nick uit Naaldwijk voor een interactieve connectie met het publiek en verbaasde hij ze met dingen die vlak onder hun neus gebeurden. Nick deed vooral trucs met kaarten, touwen en balletjes.

Huiskamer 6

familie Schoehuis Formidable, coverduo Frans en Engelstalig akoestisch

Het akoestisch coverduo ‘Formidable' bestaat uit vader Paul en dochter Julia Persoon. Zij zingen mooie Franse chansons en Engelstalige covers. Hun optreden is uitermate geschikt voor huiskamerconcerten en kleine, intieme settings zoals bruiloften en verjaardagen.


Tijdens het Huiskamerfestival vormden zij samen met Will Zuiderwijk een gelegenheidstrio. Naast een song van Michael Kiwanuka, kwamen o.a. ‘Non, non, rien n'a changé' van Les poppys en ‘Pour un flirt avec toi' van Michel Delpech voorbij. ‘Non je regrette rien' van Edith Piaf was hierna nog een toepasselijke en prachtige afsluiting van een geweldige en vooral muzikale avond,.



Afbeelding
Afbeelding
Ton van Veen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding