De kosten voor het project van provincie Zuid-Holland zijn enorm opgelopen.
De kosten voor het project van provincie Zuid-Holland zijn enorm opgelopen. (Foto: Provincie Zuid-Holland)

Extra Westlandse bijdrage Wippolderlaan ‘voelt niet lekker’

Politiek

De verbreding van de Wippolderlaan van de provincie Zuid-Holland blijkt vele miljoenen meer te kosten dan aanvankelijk was berekend. Daarom bestaat onder meer het plan de verbreding van de rotonde in de Zwethlaan in Honselersdijk voorlopig te laten varen. De 2,1 miljoen die daarmee vrijkomt, kan dan als Westlandse bijdrage in het project voor de Wippolderlaan worden gestoken. De meeste politieke fracties zijn niet blij met het plan, blijkt in de commissievergadering van dinsdag 10 januari.

Als het aan verkeerswethouder Pieter Varekamp (VVD) ligt, draagt de gemeente Westland 2,1 miljoen extra bij aan de provincie Zuid-Holland voor de verbreding van de Wippolderlaan. Dat komt bovenop de eerder toegezegde 7,6 miljoen euro bijdrage aan het verkeersproject.

Het college van burgemeester en wethouders (b en w) vraagt de gemeenteraad om extra geld, omdat de totale kosten van het project van de provincie Zuid-Holland gigantisch zijn opgelopen.

Waar de totale kosten voor de verbreding van de Wippolderlaan in 2015 nog op 43,35 miljoen euro werden gehouden, is dat bedrag opgelopen tot 71,25 miljoen euro in 2018. Daarna is de prijs verder gestegen tot 108,5 miljoen euro in 2022.

Provincie kampt nu met een tekort van 25 miljoen euro voor de Wippolderlaan. Daarvan dekt zij 13 miljoen euro uit eigen middelen. Voor de andere 12 miljoen zou provincie geen vrije middelen hebben.

Zuid-Holland wil die 12 miljoen euro halen uit verkeersprojecten binnen Westland. Zo ziet zij 8,7 miljoen euro uit de gelden voor ‘gebiedsuitwerking’, zegt Varekamp later tijdens de bespreking. De gebiedsuitwerking gaat over onder meer de aanleg van snelle fietspaden naar Den Haag, Rijswijk en Delft.

Verder is het idee om de nieuwe rotonde in de Zwethlaan te laten varen. Westand draagt 2,1 miljoen euro bij aan dit project. In plaats van het bedrag in de rotonde te steken, willen b en w aan de provincie geven als extra gemeentelijke bijdrage aan het project Wippolderlaan. De rotonde zou dan in de verdere toekomst - ongewis wanneer dan - kunnen worden verbreed.

Weerstand

De extra bijdrage en het offeren van een nieuwe rotonde in de Zwethlaan, stuit op weerstand binnen de politiek.

Peter Duijsens, fractievoorzitter van coalitiepartij Westland Verstandig wijst erop dat de raad in 2018 maximaal 7,6 miljoen euro als bijdrage heeft toegezegd. ‘Een maximum is een maximum.’ Hij zegt verder in shock te zijn over het bedrag dat is opgelopen van een ruime 43 miljoen tot 108,5 miljoen euro.

Over de Zwethlaanrotonde: “Er is te weinig plek voor verbreding, zegt provincie nu. Maar de wereld is niet gekrompen.”

Ook CDA, LPF, GroenLinks en GemeenteBelang Westland zijn helder in hun opvatting: zowel het project Wippolderlaan als de rotonde moeten doorgaan.

CDA-raadslid Jaco Eeltink stelt dat het offeren van de rotonde in de Zwethlaan niets meer is dan het verleggen van het verkeersknelpunt. “Verkeerde zuinigheid.”

Duncan Plomp van de eenmansfractie van Groen Links ziet er ook niets in de Zwethlaanrotonde al dan niet tijdelijk te laten vallen. “De fietsersoversteek daar is geen fijne plek, die moet worden verbeterd. Zijn er andere opties?”

GBW-raadslid René Lelieveld vraagt waarom Den Haag en Midden-Delfland geen bijdrage leveren.

Uitstel

D66-radslid Maxim van Ooijen kijkt er anders tegenaan. Hij stelt dat de Westlandse bijdrage van 2,1 miljoen euro geen afstel, maar uitstel is van de nieuwe rotonde in de Zwethlaan. Verder wijst hij er onder meer op dat de gronden voor de rotonde die veel breder wordt, nog moeten worden aangekocht. Dat betekent dat het om een langdurig project gaat. “Dat kan je uitstellen.”

Gelden uit de ‘gebiedsuitwerking’ leiden niet tot een kaalslag aan fietspaden, noemt hij verder. “Die zijn er nog niet.”

D66 is akkoord met de extra Westlandse bijdrage, op voorwaarde dat de werkzaamheden voor de rotonde later worden uitgevoerd.

Klem

“De inpassing van de rotonde loopt klem,’’ zegt wethouder Varekamp in antwoord op vragen vanuit de commissie. Er is volgens hem onvoldoende geld voor de aankoop van de benodigde gronden. De 2,1 miljoen wordt daarom voorlopig niet besteed. En in plaats van dat geld in de zak te houden, steekt hij het liever in een bijdrage aan de opgelopen kosten voor de Wippolderlaan.

“De Wippolderlaan is the gateway naar Westland,” verdedigt hij het voorstel verder. “Wij hebben een eerder bijdrage gedaan. Dit is een bescheiden extra bijdrage. De provincie betaalt het overgrote deel.”

Over de bijdrage van 50.000 euro van Midden-Delfland aan de Wippolderlaan zegt hij niet meer dan dat die minder verkeer heeft en ‘een andere begrotingspositie’ - minder te besteden - heeft.

Westland had in 2018 7,6 miljoen euro als bijdrage toegezegd. De gemeente deed dit, omdat provincie de duurdere ‘Westland Variant’ van omwonenden aannam.

De gemeenteraad bespreekt het onderwerp 25 januari.