Afbeelding
(Foto: PR)

Plan pumptrackbaan ’s-Gravenzande tijdelijk bevroren

Algemeen

Het omstreden plan voor een pumptrackbaan die gepland is aan de Rijnvaartweg in ’s-Gravenzande is even bevroren. Over een paar weken moet er een nieuw voorstel liggen waarmee alle bewoners in de buurt kunnen leven. Dat zegt wethouder Michiel Ferwerda (GBW, Openbare Ruimte).

Westland Verstandig heeft in afwachting van het vervolg hun motie die klaarlag, aangehouden. Ontwikkelingsmaatschappij het Nieuwe Westland (ONW) had de pumptrackbaan gepland op de heuvel, voormalige vuilnisbelt, aan de rand van de nieuwe woonwijk aan de Rijnvaartweg. Op die heuvel worden ook bomen en struiken aangeplant.

Weerstand

Het plan kon rekenen op weerstand van wijkbewoners. Sommigen kochten hun huis vlakbij de heuvel, omdat hen een bos in het vooruitzicht was gesteld; de heuvel zou in zijn geheel worden beplant, was aanvankelijk verteld. Daarnaast zien tegenstanders de route naar de pumptrackbaan niet zitten. Die loopt door de wijk. Volgens bewoners zijn de straten te smal voor alle extra verkeer die de baan met zich zal meebrengen. Verder vrezen zij chaos met het stallen van fietsen, bromfietsen en parkeren van auto’s. Volgens hen is er eenvoudigweg geen ruimte om alle vervoersmiddelen te plaatsen.

WestlandVerstandig pleit daarom voor een geheel groene heuvel. De pumptrackbaan krijgt wat betreft WV een andere locatie toebedeeld.

Wethouder Ferwerda zegt inmiddels op de locatie te zijn geweest. Aan omwonenden heeft hij ter plaatse laten zien wat de bedoeling is. “Dat is anders dan wanneer je via digitale wegen uitleg geeft over plannen. Door corona moesten wij dat wel doen.’’ Ook ONW heeft volgens hem met omwonenden gesproken.

‘On hold’

Ferwerda hoopt dat de bewoners nu beter in beeld hebben wat zijn bedoeling is en dat zij ook vinden dat de consequenties van de aanleg van de baan voor hen meevallen. De voorbereidingen zijn wel ‘even on hold’ gezet, zegt hij, omdat ONW nu werkt aan een nieuw voorstel. De ontwikkelingsmaatschappij komt binnen een paar weken met een nieuw voorstel naar de bewoners toe. Het nieuwe voorstel moet wel binnen een paar weken klaar zijn, omdat het plantseizoen binnenkort begint, legt Ferwerda de druk uit. Hij hoopt dat het nieuwe plan leidt tot tevreden omwonenden en de pumptrackbaan op de berg.

WV heft de motie aangehouden en wil deze in februari behandelen als blijkt dat de problemen niet zijn opgelost.