Bewoners aan de Lierse Leeweg moeten het, ondanks alle toezeggingen, nog steeds stellen zonder geluidsscherm.
Bewoners aan de Lierse Leeweg moeten het, ondanks alle toezeggingen, nog steeds stellen zonder geluidsscherm. (Foto: Google Maps)

Wethouder Ferwerda: ‘Geluidsscherm Leeweg staat er aan het eind van dit jaar’

Algemeen

Opnieuw krijgen bewoners van de Lierse Leeweg voorgespiegeld dat er aan het einde van het jaar een geluidsscherm aan de Leeweg staat. Die belofte is al eens eerder gedaan. Bewoners wachten al jaren op een geluidscherm. Zij ontploften toen zij een jaar geleden zagen dat er wel een bij ’t Perron werd geplaatst. De commissie van dinsdag besprak het onderwerp. Daarom kwam Lierenaar Prins dinsdagavond naar de commissievergadering toe.

De PvdA en Westland Verstandig hebben het onderwerp dinsdag te berde gebracht. Zij wilden onder meer weten waarom het geluidsscherm bij de Leeweg nog steeds niet is geplaatst en wanneer de bewoners deze dan wel tegemoet kunnen zien.

Harald Prins, kwam namens de bewoners inspreken op het onderwerp. Hij zette de geschiedenis van het project geluidsscherm Leeweg uiteen. Die begint in augustus 2018 met een bezoek van het toenmalige college aan de Leeweg. Een maand later besluit de raad dat het geluidsscherm wordt geplaatst. De gelden komen van de provincie Zuid-Holland.

De bedoeling is dat het scherm er begin 2020 staat. Inclusief groen, begint de bewoner zijn relaas. Nu, begin 2023, is er nog steeds geen scherm te zien dat het verkeerslawaai afremt.

2020

Prins haalt op dat begin 2020 de eerste voorbereidende werkzaamheden begonnen. Eind 2020 zou het scherm worden geplaatst. Maar in april 2021 loopt het project nog steeds, vervolgt hij zijn verhaal. Bewoners krijgen dan te horen dat het scherm er voor het einde van het jaar zal staan.

Die trage manier van werken irriteert de bewoners. De ambtenaar met wie zij contact hebben, blijkt in 2021 te zijn verdwenen. Tot hun ontsteltenis zagen zij in januari 2022 een spiksplinternieuw geluidswerend scherm bij ’t Perron. De opvolger van de ambtenaar met wie de bewoners contact hadden, liet de omwonenden weten dat het project aan de Leeweg 2022 zou worden uitgevoerd.

Na een telefoongesprek in de herfst van vorig jaar kreeg Prins een verhaal te horen over een nieuwe realiteit. Die laat gestegen grondstofprijzen zien. Ook het groenplan is moeilijk geworden, kreeg de bewoner te horen.

Getreuzel

“Door het getreuzel is het budget op. Als ze voortvarend te werk waren gegaan, had het scherm er al gestaan, binnen het budget,’’ aldus een getergde Prins. De bewoners willen het scherm met het groen op korte termijn aan de Leeweg zien.

Als Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig naar details van het geluidsscherm vraagt, antwoordt Prins dat het gesprek zover niet is gekomen. Ook komt kort ter sprake dat de oplossing voor de geluidshinder al veel langer speelt. Bewoners plaatsten 19 jaar geleden zelf al een scherm. Maar dat was volgens provincie onvoldoende, zegt Prins aan Duijsens als hij de voorgeschiedenis aanroert.

Aan CDA-raadslid Cor van der Mark, zegt hij het ermee eens te zijn dat bewoners de plaatsing van het scherm bij ’t Perron niet kunnen vermengen met de situatie aan de Leeweg, maar hij vraagt wel om begrip dat bewoners het raar vinden dat er ineens wel een scherm staat bij ’t Perron.

Noodzakelijk

Wethouder Michiel Ferwerda (GBW, Openbare Ruimte) stelt dat het buiten kijf staat dat een geluidscherm bij de Leeweg noodzakelijk is. Volgens hem ging de uitvoering mis doordat het project bij verschillende projectleiders terecht kwam. “De zaak ligt bij een projectleider in wie ik vertrouwen heb,’’ zegt Ferwerda. Zonder dieper op de kwestie in te gaan, voert hij wel een ‘maar’ toe: “Er speelt nog iets met een bewoner.’’

Het is de bedoeling dat er nu vaart achter het project wordt gezet. Het geld dat provincie beschikbaar stelde, is volgens hem ‘grotendeels beschikbaar’; gelden voor onderzoek en projectleiders zijn van dat budget afgegaan. “Er is behoefte aan een kleine aanvulling.’’

Die wil hij via een subsidie van het Bureau Sanering Verkeerslawaai (BSV) van de rijksoverheid binnenhalen. BSV voert de geluidsreductie van provinciale en gemeentelijke wegen uit.

Duijsens wil weten of Ferwerda kan toezeggen wanneer het scherm er staat. Dat kan de wethouder. Hij heeft toegezegd dat het geluidsscherm er aan het einde van dit jaar staat.