Het Repair Café brengt handige makers samen met kapotte-spullen-eigenaars.
Het Repair Café brengt handige makers samen met kapotte-spullen-eigenaars. (Foto: PR)

Kapotte spullen herleven bij nieuw Repair Café in Naaldwijk

Algemeen

Een kapot koffiezetapparaat, laptop of stofzuiger? Niet weggooien! Vanaf donderdag 19 januari kan je naar het nieuwe Repair Café in Naaldwijk om je kapotte apparatuur samen met vrijwillige experts te repareren.

In de grote zaal van wijkcentrum Hooge Hasta (Hastastraat 5, Naaldwijk) staan elke derde donderdag van de maand tussen 13.30 en 16.00 uur vrijwilligers met twee rechterhanden klaar om te helpen. Zij repareren voor niets – of als ergens een nieuw onderdeeltje in moet, voor de prijs van dat ene onderdeeltje.

Het Repair Café Westland wordt georganiseerd onder de vlag van Vitis Welzijn en is een antwoord op het feit dat er nog altijd ontzettend veel wordt weggegooid. Oude spullen die in nog goede staat zijn, krijgen steeds vaker een tweede leven via de kringloopwinkel of tweedehands platformen als Marktplaats en Vinted. Maar kapotte spullen kennen meestal de vuilnisbak als eindbestemming. Doorgaans staat onwetendheid bij consumenten herstel in de weg. “Spullen die stuk zijn naar een professionele reparateur brengen of eigenhandig repareren, het zit niet meer in ons systeem”, weet Monique Torenstra, sociaal makelaar in Naaldwijk. “Het idee is ontstaan dat fabrikanten spullen maken die niet te repareren zijn. Maar niets blijkt minder waar: na een eenvoudige reparatie zijn dingen vaak weer prima bruikbaar en kunnen ze weer een hele tijd mee.”

Het Repair Café is al jarenlang een internationaal beproefd recept; er zijn ’filialen’ van Amerika tot Japan. Nederland telt er op dit moment ruim vijfhonderd. De eerste werd in 2009 in Amsterdam gehouden, sindsdien is het fenomeen ook in meerdere kernen in Westland te vinden. Zo kun je ook in Monster en Poeldijk terecht. “Bezoekers nemen van thuis (draagbare) kapotte spullen mee”, licht Torenstra het concept toe. “Samen met de vrijwillige deskundigen gaan ze in het Repair Café aan de slag om elektrische apparaten, fietsen, speelgoed en ga zo maar door weer werkend te krijgen. De reparateurs weten bijna altijd raad.”

Niet onvermeld mag volgens haar blijven dat de kersverse locatie Naaldwijk beschikt over een paar specialisten als het om het herstellen van computers gaat.

De drijvende krachten achter het Repair Café, een bevlogen groep vrijwilligers, hopen met het initiatief een verandering in mindset teweeg te brengen. “Verspilling tegengaan door repareren weer terug te brengen in het gewone leven, daar draait het om. In het café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken.”

Ook wordt met het Repair Café een sociale doelstelling beoogd, aldus Torenstra. “Mensen komen op een nieuwe manier met elkaar in contact en ontdekken dat er veel reparatiekennis en –vaardigheden op allerlei terreinen in de buurt aanwezig zijn. En wie niets te repareren heeft, is ook welkom voor koffie, een praatje of om inspiratie op te doen; op de leestafel liggen boeken over repareren en klussen ter inzage.”

Het Repair Café in Naaldwijk wordt op 19 januari om 14.30 uur officieel geopend door wethouder Barend Rombout (Sociaal Domein). “Een mooi initiatief”, aldus de wethouder. “Repareren is de sleutel tot minder afval. Wat je kunt repareren, hoef je niet opnieuw te kopen, en daar is het milieu bij gebaat. Repareren is daarom een mooie duurzame manier van geld besparen.”

Er kan tijdens de openingsmiddag niet alleen worden kennisgemaakt met het nieuwe Café, maar ook afscheid worden genomen van Arie Kruijswijk. Hij zwaait af als vrijwillig coördinator van de drie Westlandse Repair Cafés. Sinds 2014 heeft hij zich vol enthousiasme ingezet en handige makers samengebracht met kapotte-spullen-eigenaars. Siem van Pelt neemt het stokje van hem over wat betreft de vestiging in Naaldwijk.

Meer informatie over Repair Café Westland is te vinden op www.vitiswelzijn.nl/diensten.