Wie ouder wordt, komt voor nieuwe vragen te staan.
Wie ouder wordt, komt voor nieuwe vragen te staan. (Foto: PR)

Informatieve huisbezoeken door Vitis Welzijn

Algemeen

Wie ouder wordt, komt voor nieuwe vragen te staan. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, zorg, welzijn, financiën, sociale contacten en mobiliteit. Gemeente Westland biedt zelfstandig wonende senioren in de kroonjaren (bij 80, 85, 90, 95 en 100 jaar) een informatief huisbezoek aan.

In januari ontvangen zij een uitnodigingsbrief van Vitis Welzijn, waarin het informatief huisbezoek wordt aangekondigd. Door middel van een antwoordkaart kan men zich aanmelden voor een huisbezoek. Na instemming gaan goed geïnformeerde en opgeleide vrijwilligers van Vitis Welzijn met hen in gesprek en informeren zij over verschillende vormen van ondersteuning en voorzieningen. De vrijwilligers zullen, naast het bieden van informatie en een luisterend oor, ook informeren naar de mate van welzijn van de 80-plusser én naar wat de behoefte is om langer en prettiger thuis te blijven wonen.

“De ervaring leert dat veruit de meeste mensen zich pas gaan oriënteren op hulp of ondersteuning als er aanleiding voor is”, aldus David van Beekum, welzijnsadviseur van Vitis Welzijn. “Maar waarom wachten op noodzaak als je van tevoren al kunt nadenken over wat de mogelijkheden zijn om als senior fijn oud te worden.”

De huisbezoeken worden afgelegd in de periode van half februari tot en met augustus.