Karin Zwinkels.
Karin Zwinkels. (Foto: Thierry Schut)

Alleen ga je sneller, samen fiets je verder

Nieuw jaar, nieuwe kansen. 2023 is begonnen. Er wordt teruggeblikt en vooruitgekeken. Wat zal het komende jaar ons brengen? Zijn er al nieuwe plannen en ideeën? Zeker weten!

Nederland als Fietsland doet zijn naam nog steeds eer aan. Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Toch is het niet vanzelfsprekend dat ieder kind een fiets heeft en leert fietsen. En dat terwijl het zo gezond is en veel vrijheid en zelfstandigheid geeft. 

Sinds 2015 vraagt de ANWB via het kinderfietsenplan om fietsen die niet meer gebruikt worden te doneren. Inmiddels zijn er al zo’n 50.000 kinderfietsen ingezameld, opgeknapt en uitgedeeld aan kinderen die er nu mee naar school, vriendjes of sportclub gaan. Vorig jaar heb ik er in mijn column ook al over geschreven en nu willen we het in Westland breder op gaan pakken.

Als Fietsburgemeester vind ik het geweldig dat Gemeente Westland, Kindpakket, Vitis Welzijn, WNT web, Vluchtelingenwerk, ISW Hoge Woerd , ANWB en Fietsersbond Westland positief hebben gereageerd op het idee om met elkaar het initiatief Jeugdfietsenplan Westland op te zetten.

Een fietsenpoule waar kinderen van 4 tot 18 jaar een fiets kunnen krijgen en deze weer om kunnen ruilen voor een groter exemplaar als ze de fiets ontgroeid zijn. De fietsen worden steeds opnieuw gebruikt. Hoe duurzaam is dat!

In oa het fietstechnieklokaal van het ISW kunnen leerlingen de gedoneerde fietsen opknappen en repareren en leren zo in de praktijk wat het fietsenmakersvak inhoudt. De komende weken gaan we met elkaar de concrete invulling bespreken en afspraken maken. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. We hopen dan dat er veel fietsen worden gedoneerd en we veel kinderen blij kunnen maken met een fiets!


Karin Zwinkels

Fietsburgemeester Westland