Winny van Heijningen.
Winny van Heijningen. (Foto: PR)

Even uitzoomen

Als je tegenwoordig knippert met je ogen is de wereld alweer in de volgende crisis beland en als tuinbouwsector moeten we noodgedwongen meebewegen. Vragen die hierdoor als (jonge) ondernemer op je af komen zijn: waarop kan of moet je inspelen om relevant te blijven? Wat betekent het als je internationaler gaat werken? Hoe lopen de lijnen binnen mijn (familie)bedrijf? Uitzoomen en nadenken over toekomst is noodzaak voor succes en geluk binnen het tuinbouwbedrijf, maar sta jij hier bij stil in de drukte van de dag?

Als ondernemers ben je dagelijks vaak bezig de tent draaiende te houden met specifieke en praktische dingen. Je loopt tegen allerlei uitdagingen aan en deze wil je zo snel mogelijk oplossen. Door te veel op het 'nu' te focussen, kan je 'later' wel eens vergeten. Om ook op langere termijn succesvol te kunnen zijn, is het belangrijk dat je verder kijkt dan de waan van de dag. Even uitzoomen naar het grotere plaatje dus.

Als tuindersdochter en vriendin van een tuinbouwondernemer vraag ik mezelf af, wat is hun manier van uitzoomen? Elke avond ging mijn vader ‘ff tuinen’. Was dit voor hem een manier om de grote lijn te bepalen? En na een vakantie zit mijn vriend vol met goede ideeën. Ligt hij op zijn strandbedje de toekomst uit te stippelen?

Iedere ondernemer heeft zijn eigen manier van uitzoomen. Maar hoe kom je erachter of je ideeën de juiste zijn? Spiegelen met andere ondernemers kan een belangrijke rol spelen en is altijd prettig. Afgelopen jaar zijn we met Tuinbouw Jongeren Westland, provincie Zuid-Holland, Acces en Greenport West-Holland het traject ‘Tuinbouw Toekomst Westland' gestart. Onder leiding van Florpartners worden vijftien jonge tuinbouwondernemers en leidinggevenden begeleid met ‘uitzoomen'. Momenteel zitten we halverwege het traject, waar de thema's scenariodenken, energie en (familie)bedrijven al aan de orde zijn geweest. De deelnemers worden gestimuleerd om over hun organisatie na te denken en zich met de grote lijn bezig te houden. Hierdoor creëren we toekomstbestendige ondernemers.

Dus, hoe zoom jij uit in de drukte van de dag?


Winny van Heijningen,

bestuurslid TJW