Het belang van goed en gemotiveerd personeel wordt alleen maar groter.
Het belang van goed en gemotiveerd personeel wordt alleen maar groter. (Foto: iStock)

CNV-vakmensen stemt in; nieuwe cao Glastuinbouw per 1 januari 2023

De leden van CNV-vakmensen hebben ingestemd met het eindbod dat de werkgeversorganisaties Glastuinbouw Nederland, Plantum en LTO Nederland op 19 december hebben gedaan. Daarmee is de nieuwe cao Glastuinbouw een feit.

Ilse Lensink, voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie namens de werkgevers, is blij dat Glastuinbouw Nederland en Plantum samen met CNV tot een nieuwe cao zijn gekomen. “Dit geeft de gewenste duidelijkheid voor medewerkers en ondernemers.” De nieuwe cao gaat in op 1 januari 2023.

Positief

De glastuinbouwsector staat onder grote druk, met name als gevolg van de huidige energiecrisis. Het belang van goed en gemotiveerd personeel wordt daardoor alleen maar groter. Duidelijkheid over loon is daarin een belangrijke factor. In het eindbod hebben de werkgevers daarom een goede loonsverhoging voorgesteld; 5% voor iedereen en een extra verhoging in de laagste loonschaal. "Als werkgevers hebben wij ons hiermee tot het uiterste ingespannen om duidelijkheid voor onze werknemers te geven”, zegt woordvoerder Ilse Lensink. "Het is heel positief dat de leden van CNV-vakmensen die inspanningen onderkennen en zijn ingegaan op ons eindbod.”

Substantiële verhoging

De werkgeversorganisaties hebben de vakbonden op 19 december het volgende finale bod gedaan: twee loonsverhogingen, namelijk een cao-verhoging van 3% per 1 januari 2023 en een cao-verhoging van 2% per 1 juli 2023. Daarnaast is een herindeling van loonschaal B voorgesteld, die samen met de cao-verhoging leiden tot substantiële verhoging van de lonen in schaal B.

Ook Ingrid Blom, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland, is blij met de instemming van CNV. "Deze cao is, samen met de aan de onderhandelingstafel besproken toekomstagenda voor de glastuinbouwsector, een goede basis voor verdere samenwerking komend jaar.”

Bij de cao Glastuinbouw zijn de volgende partijen betrokken: Glastuinbouw Nederland, Plantum, LTO Nederland, FNV en CNV-vakmensen.