Afbeelding
(Foto: )

Voor een breder publiek…

Dat is even aanpassen. 2023 is al weer 5% verstreken. Dat kun je ook anders formuleren: 2023 heeft nog 95% voor ons in petto. Het is zoals het was en zo zal het wel blijven: is het glas nu half leeg of is het half vol.

Er lijkt een nieuwe trend te ontstaan. Geen lijstje meer met goede voornemens aan het begin van het nieuwe jaar. Aan het einde van het jaar kom je er immers toch achter dat de meeste het uiteindelijk toch niet gehaald hebben. Als je een lange lijst maakt dan heb je natuurlijk meer kans dat er toch wel iets gelukt zal zijn en daar kun je dan lekker lang op teren, vooral naar anderen toe. “Ik dacht dat jij gezegd had…, en daar heb ik niets van gemerkt” zet je dan meestal gelijk weer met beide benen op de grond.

Let op de politici. Er komen verkiezingen aan. Lekker stemmen voor de waterschappen. Dat zal nog een moeilijke keus worden. Ook daar zien we hoppende bestuurders. Je kunt immers heel eenvoudig van partij wisselen. Dat geldt eveneens voor verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dat wordt nog ingewikkelder omdat daarachter ook de verkiezing voor de leden van de Eerste Kamer zit. En dat is weer belangrijk voor de positie van het kabinet Rutte IV.

En die is al volop bezig. Zijn actieve herinneringen zijn inmiddels vervangen door ‘ik zet daar geen punt, maar een komma…’ Dat betekent dat hij zich indekt. De komma wordt in Nederland een belangrijk teken. Maar bij de verkiezingen kies ik toch maar een punt, een rode punt, ook al moet aan dat laatste niet al te veel waarde gehecht worden.

Plotseling schiet mij een belangrijke vraag te binnen. Ik geef toe dat het om invloed van buiten gaat. Heeft Mark Rutte wel een eigen garage? En wordt die door hem gebruikt om geheime stukken van onze regering op te slaan. Het antwoord zal ik wel moeten opvragen op basis van de WOB, wet openbaarheid van bestuur. Moet ik toch nog naar Den Haag. Is de Lightrail al beschikbaar? Die vraag moet weer naar het bestuur van gemeente Westland. En daar lijkt het één en ander veranderd te zijn. Voor vragen, voor antwoorden, voor beleid, voor uitvoering van beleid… elke keer lees ik de teksten in de media. En altijd vraag ik me af of dat nou wel zo verstandig Westlands is.

Ondertussen heb ik tijd genoeg om naar Den Haag te gaan lopen. Dat past uitstekend in mijn lijstje van goede voornemens.


W.E. Sterlee