Pjer Wijsman en Corinne den Heijer vinden het belangrijk dat de Commissie Loosduinen ook in de toekomst blijft bestaan.
Pjer Wijsman en Corinne den Heijer vinden het belangrijk dat de Commissie Loosduinen ook in de toekomst blijft bestaan. (Foto: A.D.)

Jeugdraad moet toekomst Commissie Loosduinen waarborgen

Zaterdag 10 juni om 14.00 uur is het zover. Dan gaat Loosduinen tot 2 juli los met de meest uiteenlopende festiviteiten om te vieren dat het precies 100 jaar geleden is dat Loosduinen bij Den Haag kwam en de Commissie Loosduinen in het leven werd geroepen. Op het Loosduinse Hoofdplein wordt hiervoor het startsein gegeven. Wat het betekent dat Loosduinen bij Den Haag kwam en hoe belangrijk de daaruit voortkomende commissie is, vertellen Corinne den Heijer, sinds enige maanden stadsdeeldirecteur van Loosduinen en Pjer Wijsman, voorzitter van de Commissie Loosduinen.

'Het is zeer de moeite waard om voor je eigen wijk op te komen'

Door Ankie Driessen

"Een aantal Loosduiners heeft zeker een hang naar het verleden maar uit alles bleek destijds dat Loosduinen het financieel niet langer zelfstandig kon redden. Men praat nog veel over die tijd, hoe het toen was. Gelukkig heeft het Loosduins Museum veel materiaal uit die tijd om te bekijken of om over te lezen. Ik merk dat bij jongeren steeds meer belangstelling voor de geschiedenis van het oude dorp bestaat. Er is veel geschiedenis uit die tijd te halen, want kijk alleen maar naar de rijke straatnaambordjes van de burgemeestersbuurt of Vroondaal”, merkt Pjer Wijsman op.

Onafhankelijke voorzitter

"Om Loosduinen destijds tegemoet te komen werd de Commissie Loosduinen geïnstalleerd. Een commissie die gevraagd en ongevraagd adviezen aan het gemeentebestuur van Den Haag gaf en geeft. De burgemeester was voorzitter maar in de loop van de tijd is de verantwoordelijkheid overgenomen door een onafhankelijke voorzitter”, leggen Pjer en Corinne uit.

Uniek

"Destijds werd wettelijk vastgelegd wat de bevoegdheden van de commissie zijn. Het is een unieke commissie die nergens in het land bestaat en die van grote waarde is omdat de bewoners en wijkberaden zelf met hun ideeën komen. Het gaat in de eerste plaats om de belangen van de bewoners en de bedrijven maar ook bij het op poten zetten van festiviteiten, zoals nu bij het 100 jarig bestaan, speelt de commissie een grote rol”, legt Corinne uit.

Verschuiving

Beiden: "In het begin werd vooral de land- en tuinbouw vertegenwoordigd in de commissie, omdat daar het accent van de Loosduinse bedrijvigheid lag. Langzamerhand werd Loosduinen verstedelijkt en werden de bewoners en de bedrijven belangrijker in de Commissie Loosduinen waar nu de wijken Nieuw Waldeck, Houtwijk, Kraayenstein, Bohemen-Waldeck-Kijkduin, Notenbuurt en Kom Loosduinen in vertegenwoordigd zijn. En Vroondaal, de nieuwe wijk die er binnenkort hopelijk ook bij hoort”, vertellen Corinne en Pjer.

Parkeren en welzijn

De belangstelling bij de bewoners voor de commissie hangt af van het onderwerp. Infrastructuur waaronder parkeren en bijvoorbeeld welzijn hebben zeker de aandacht. Ook op andere vlakken wordt steeds meer accent gelegd. In principe wordt voor iedere Loosduiner aandacht gevraagd maar 6 items waaronder veiligheid in brede zin, ouderen, jongeren en mobiliteit voeren de hoofdmoot. De commissie vergadert 6 of 7 keer per jaar. Daarnaast zijn er ook projectgroepen, die bepaalde onderwerpen op de kaart zetten en uitvoeren.

Corinne behartigt bij het functioneren van de commissie de belangen van het college aan het Spui. Zij vertelt dat dit niet altijd even makkelijk is. "Soms liggen dingen vast in het coalitieakkoord dat niet altijd strookt met de wensen van de Commissie Loosduinen of haar bewoners. Die ergeren zich als de dingen dan niet gaan zoals ze verwachten of soms zijn afgesproken."

Spagaat

Beiden ervaren het wel eens als een spagaat. "Deze opzet tussen politiek en commissie kan soms behoorlijk frustrerend en vertragend werken.” Pjer licht toe dat hij daarin de rol heeft van intermediair tussen zijn Commissie Loosduinen en het gemeentebestuur en steeds hard werkt om de communicatie op gang te houden. "Over het algemeen is de samenwerking goed. Ook gemeenteraadsleden moeten regelmatig flink worden bijgepraat wat de betekenis van de Commissie Loosduinen is", zegt hij.
Beiden zien als belangrijk doel dat de animo voor de commissie ook in de toekomst blijft bestaan. Jongeren zijn daarbij van grote betekenis. Er wordt daarom ook gewerkt aan een jeugdraad binnen de commissie. "Al zijn de woorden vergaderen en politiek voor mensen soms een vies woord, het is zeer de moeite waard om voor je eigen wijk op te komen en te laten weten waar jij vooral als jongere behoefte aan hebt”, besluiten zij.