Olaf Spruijt (links) trekt al jaren aan de bel over de verkeersveiligheid op de Monsterseweg. Ralf Sluijs (rechts) steunt zijn pleidooi voor maatregelen.
Olaf Spruijt (links) trekt al jaren aan de bel over de verkeersveiligheid op de Monsterseweg. Ralf Sluijs (rechts) steunt zijn pleidooi voor maatregelen. (Foto: pr)

'Pak gevaarlijke Monsterseweg aan!'

Vorige week raakte een jong meisje gewond bij een aanrijding met een auto op de Monsterseweg, vlakbij de Madesteinweg. Buurtbewoners zijn de wanhoop nabij. Volgens deze bewoners wordt er veel te hard gereden. Hart voor Den Haag eist snelle actie van de gemeente om nog meer ongelukken te voorkomen.

Het ongeval gebeurde toen de fietsster wilde oversteken. De fiets lag zo'n twintig meter verderop. "Het is verschrikkelijk. De kans bestaat dat ze haar hele leven de gevolgen zal blijven ondervinden van dit ongeluk”, zegt buurtbewoner Olaf Spruijt die Hart voor Den Haag benaderde omdat hij geen enkele verbetering van de verkeersveiligheid ziet. "Wij wonen hier nu 15 jaar en al net zo lang trek ik aan de bel over de verkeersveiligheid. Met name in de avond en in het weekend zijn snelheden van 80 tot 100 kilometer per uur geen uitzondering”, stelt Spruijt die erop wijst dat er de afgelopen veel meer huizen en bewoners bijgekomen zijn.

Kinderen 

Spruijt benaderde Hart voor Den Haag omdat hij ondanks zijn inzet geen enkele verbetering van de verkeersveiligheid op de Monsterseweg ziet. De grootste partij steunt het pleidooi van Spruijt voor maatregelen. "Vroondaal is nu een complete wijk. Er is nu veel meer verkeer en al die bewoners hebben ook kinderen die ze graag weer veilig thuis zien komen van school of de sportvereniging”, zegt Hart voor Den Haag stadsdeelraadslid Ralf Sluijs die vrijdag een bezoek bracht aan de Monsterseweg. "De rillingen lopen over je lijf als je denkt aan de ouders van het meisje die dit verschrikkelijke nieuws te horen kregen. Ik hoop met heel mijn hart dat ze volledig zal herstellen maar daarnaast moeten we er alles aan doen om dit soort verschrikkelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen”, aldus Sluijs die pleit voor snelheidsverlagende maatregelen en veilige oversteekplaatsen naar de wijken toe. "Deze rechte weg nodigt enorm uit om gas te geven en dat doen veel automobilisten en motorrijders dan ook.

Door de snelheid eruit te halen, vooral op de stukken binnen de bebouwde kom, en oversteekplaatsen te creëren kan de verkeersveiligheid enorm vergroot worden”, zegt Sluijs die ook wel iets voelt voor interactieve zebrapaden waarbij een camera de voetganger of fietser registreert bij het zebrapad. "Op het wegdek, langs de rand van het zebrapad, gaan lampjes branden die automobilisten moeten waarschuwen voor de overstekende voetganger. Ze gaan alleen branden als er iemand bij het zebrapad staat." 

Het eerste interactieve zebrapad van Den Haag is geplaatst op de Benoordenhoutseweg bij een oversteek waar veel ongelukken gebeurden.

Hart voor Den Haag heeft over de verkeersveiligheid op de Monsterseweg inmiddels schriftelijke vragen gesteld.