De Ruyterstraat, nu Vogeltuinen, viert in 1923 feest.
De Ruyterstraat, nu Vogeltuinen, viert in 1923 feest. (Foto: archief Museum Loosduinen)

Loosduinen weet al 100 jaar hoe een feestje wordt gevierd

Zaterdag 10 juni is iedereen om 12.00 uur welkom bij de brug van molen De Korenaer aan de Margaretha van Hennebergweg voor de start van de viering ‘Loosduinen 100 Jaar Den Haag’. Daar is de BloemenLady met een mand vol planten, samen met accordeonist Cees Willemse. Maar het is zeker niet de eerste keer dat in Loosduinen een feestje wordt gevierd!

Honderd jaar geleden gingen in veel Loosduinse straten de vlaggen uit. Zeker niet om te vieren dat Loosduinen opging in grote buur Den Haag. Nee, de slingers werden in 1923 opgehangen omdat Wilhelmina al 25 jaar (1898 - 1923) op de troon zat. Loosduinen nam destijds actief deel aan de festiviteiten rond dit koninklijk jubileum en presenteerde zich zelfs met paard en wagen bij paleis Noordeinde aan koningin Wilhelmina. Kijk voor de foto's van dit feest op pagina 7. De inlijving van de voorheen zelfstandige gemeente Loosduinen door grote buur Den Haag in datzelfde jaar ging daarentegen nogal onopgemerkt voorbij. 

Honderd jaar later staan de zaken er in het voormalig tuindersdorp heel anders voor. Van enige vreugde, laat staan feestelijkheden rond het jubileum van Willem-Alexander, valt niets te bespeuren in Loosduinen. Dat 100 jaar geleden Loosduinen opging in Den Haag en de Commissie Loosduinen werd opgericht, wordt daarentegen wel groots gevierd in de komende weken. Het volledige programma staat elders in deze krant. Het feest start dus zaterdag met de Bloemengroet bij de molen. Er wordt een groot aantal hanging baskets opgehangen en bloemenpiramides geplaatst in en rond Winkelcentrum Loosduinen. Stadsdeelwethouder Hilbert Bredemeijer is hierbij aanwezig. Vervolgens gaat de Bloemenparade naar het Loosduinse Hoofdplein. Hier worden plantjes uitgedeeld aan het winkelend publiek. Om 14.00 uur brengen Gregor Bak en Loosduiners een Ode aan Loosduinen met het zangspektakel ‘De Zingende Flat’. 

De Bloemengroet wordt aangeboden door onder andere: Stadsdeel Loosduinen, Vereniging BIZ Winkelcentrum Loosduinen, Erfgoedpark Loosduinen, Wijkberaad Kraayenstein, Wijkberaad Kom Loosduinen, Wijkberaad Houtwijk, Molen de Korenaer, Museum Loosduinen, Commissie Loosduinen, Vos Tuinen en Staedion. Van de wijkorganisaties had men in 1923 in Loosduinen nog nooit gehoord!


Loosduinen in de schijnwerpers in het Atrium

Ook in het stadhuis aan het Spui gaat het feit dat er dit jaar een belangrijk jubileum in Loosduinen wordt gevierd niet onopgemerkt aan de bezoeker voorbij. In het Atrium is  'Van Dorp naar stadsdeel 1923 - 2023' te bezichtigen. De tentoonstelling werd 31 mei geopend door burgemeester Jan van Zanen. 

De Loosduinse fotograaf Frits van Gaans stelde de tentoonstelling samen. De foto's geven een beeld van Loosduinen toen en nu en hangen, heel toepasselijk, in een kas waar men doorheen kan lopen.  
De tentoonstelling is op 31 mei heeft burgemeester Jan van Zanen samen met de voorzitter van de feestvierende Commissie Loosduinen en andere belangstellenden de tentoonstelling officieel geopend. Van Zanen deed dit door een foto in twee stukken te scheuren en de kas als eerste te betreden.
Hiervoor kreeg de burgemeester nog een speciale Loosduinse pin ‘opgeprikt' door de voorzitter van de Commissie Loosduinen, Pjer Wijsman.


Afvalvoorlichters gaan komende weken in Loosduinen de straat op

Zwerfvuil en bijplaatsingen bij ondergrondse containers zijn in een stad als Den Haag een groot probleem. Tot en met 3 augustus kunnen inwoners van Loosduinen de speciale afvalvoorlichters in hun stadsdeel tegenkomen. De voorlichters beantwoorden vragen over afval. Ook delen ze informatie over de buurtserviceteams die ervoor zorgen dat de wijken in Loosduinen schoon en netjes blijven

Burgemeester Jan van Zanen bekijkt de tentoonstelling.