De Bethelkerk aan de Händellaan.
De Bethelkerk aan de Händellaan. (Foto: WM)

Amadeus/Bethel Blijft eist op 16 februari in kort geding toegang tot kerk

Algemeen

Bij de rechtbank in Den Haag dient op 16 februari een kort geding. Het bestuur van stichting Amadeus/Bethel Blijft eist toegang tot de Bethelkerk. De nieuwe eigenaar heeft de sloten van de kerk vervangen waardoor de stichting de kerk niet meer in kan. 

“We zien geen andere mogelijkheid”, zegt Irene Sjerp, voorzitter van de stichting Amadeus. “We hebben een aantal keren rond de tafel gezeten met de nieuwe eigenaar, maar hij blijft bij zijn standpunt.” Dat komt er op neer dat de kerk alleen nog maar wordt gebruikt voor de diensten van een Westlandse geloofsgemeenschap, en dat de stichting Amadeus/Bethel Blijft de kerk aan de Händellaan niet langer in mag om activiteiten voor de buurt te houden. En dat terwijl de stichting volgens Sjerp in 2018 een huurcontract voor tien jaar heeft afgesloten. “Volgens onze advocaat verbreekt koop geen huur”, zegt Sjerp. En dus heeft ze goede hoop op een voor haar stichting gunstige uitspraak van de kantonrechter op 16 februari. Ze begrijpt niet waarom de nieuwe eigenaar, Martin van der Toorn, zich zo star opstelt. “De Westlandse geloofsgemeenschap hield voor de koop ook al diensten in de Bethelkerk. Dat ging prima samen met onze activiteiten.”

Ramp

Voor de buurt is het een ramp dat de kerk nu gesloten blijft, vertelt de voorzitter van Amadeus en Bethel Blijft. “Wekelijks kwamen er ongeveer honderd mensen naar onze activiteiten.” Er is nu uitgeweken naar het voormalige Wings-gebouw. “Daar komen op dinsdag nog steeds zo’n 30 tot 40, soms zelfs 60 mensen op af. Ondanks dat het voor velen best ver lopen is.” Vanwege die afstand en het feit dat het Wingsgebouw binnenkort grondig wordt verbouwd, is dit geen blijvende oplossing. 

Gesprek

Sjerp weet dat stadsdeelwethouder Hilbert Bredemeijer en stadsdeeldirecteur Corinne den Heijer inmiddels met Van der Toorn hebben gesproken. Zijn plan zou zijn om voor de stichting Amadeus/Bethel Blijft achter het kerkgebouw een zaaltje te maken waar ze met hun activiteiten verder kunnen gaan. De voorzitter van de stichting is teleurgesteld over deze uitkomst. “Het oorspronkelijke idee was dat daar 12 appartementen zouden komen, met dit plan blijft er ruimte over voor maar zes appartementen.” 

Verstoorde verhoudingen

Ondanks haar geloof in de goede uitkomst van het kort geding, heeft Sjerp weinig vertrouwen in toekomst. “Ook als we van de kantonrechter weer toegang tot de kerk krijgen, zijn de verhoudingen natuurlijk verstoord. De nieuwe eigenaar kan ons, ook als we de kerk weer in mogen, het leven op veel manieren zuur maken. Bijvoorbeeld door de huur te verhogen.” Daarom hoopt ze dat haar stichting ook nog de kans krijgt om in een gesprek met Bredemeijer en Den Heijer de behoefte van de wijkbewoners onder hun aandacht te brengen.