Afbeelding
(Foto: )

Voor het eerst sinds lang een topmiddag!

Op een leuke manier ouder worden, best wel een dingetje. Ook voor mij. Vijf jaar geleden verloor ik mijn levensmaatje en momenteel vallen er in mijn familie en vriendenkring geregeld mensen weg. Verder krijg ik van die beperkingen die horen bij het ouder worden. Ik kom minder snel op namen, beweeg niet meer zo soepel als voorheen, hoor slechter. Van die dingen. Soms beïnvloedt dat mijn stemming. En toen zag ik op 5 mei Op NPO 1 in het programma Nadia ineens hoe sommige 75-plussers op een verrassende manier omgaan met hun senioriteit. Ze bewegen veel, maken nieuwe contacten en gaan binnen hun beperkte mogelijkheden weer uitdagingen aan. Heel inspirerend.

Positieve Gezondheidsclub 60+

Ik had het erover met mijn zus in Den Haag en die vertelde dat het haar deed denken aan een club waar ze sinds kort lid van is: Positieve Gezondheidsclub 60+. Een keer per week gaat ze daarheen, tweeënhalf uur. Ze is al vier keer geweest. Ze doet er goede ideeën op en leert er nieuwe mensen kennen. Met elkaar maken ze het programma. Voor vorige week hadden ze een diskjockey uitgenodigd met popmuziek uit de jaren 60. Alle helden uit die tijd kwamen voorbij: Elvis, Cliff, Beatles, Stones en Haagse bandjes zoals The Golden Earrings, Shockin' Blue en Tee Set. Er werd ook nog gedanst. Niet door mijn zus, die heeft pas een nieuwe heup. Maar alleen de ongedwongen sfeer al vrolijkte haar op. Na afloop ging ze met een paar uit de groep ergens eten. Voor het eerst sinds lang had ze een topmiddag!

Ook in Hoek van Holland

Ik hoorde dat Welzijn op de Hoek komend najaar ook hier zo’n club gaat opzetten, samen met Stichting InMovement. Deze organisatie is opgericht door een huisarts die 30 jaar geleden zelf erg ziek werd. Plotseling realiseerde ze zich toen dat ze zich al snel als patiënt ging gedragen en zich ‘zielig’ ging voelen. En dat het daardoor steeds slechter met haar ging. Op een gegeven moment zette ze de knop om. Ze bekeek wat ze nog wel kon, nam de regie weer in eigen handen en stemde haar leven af op haar beperkte mogelijkheden. Ze kwam uit haar isolement en binnen de kortste keren voelde zich al een stuk beter. Ik denk dat ik dat komend najaar, als zo’n club hier begint, daar ook maar eens ga kijken.


Roos