Afbeelding
(Foto: Thierry Schut)

DasZoGefietst

Ook al meegekregen dat er een landelijke campagne is gestart om wat vaker de fiets te pakken?

De landelijke overheid wil ons meer bewust maken van de voordelen van het fietsen. Goed voor een gezond lijf, de natuur én je portemonnee. Dat klinkt als PPP: People, Planet en Profit. Er is namelijk nog veel winst te behalen als er op de korte ritten nog vaak de auto wordt gepakt.

Regionaal is er ook aandacht voor het stimuleren en faciliteren van het fietsen. De MRDH, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, heeft op vrijdag 26 mei het strategisch beleid Duurzame Mobiliteit vastgesteld. Het breed gedragen beleid door de gemeenten werd door de 21 burgemeesters unaniem besloten.

Als fietsambassadeur en fietsburgemeester Westland was ik gevraagd om hier een bijdrage aan te leveren en bij deze bijeenkomst het fietsen op de kaart te zetten. Er werd gesproken over metropolitane fietspaden en goede verbindingen met het (hoogwaardig) openbaar vervoer. Dan kun je het fietsen goed combineren met het OV op de wat langere afstanden.

Ook de ANWB geeft een goed signaal door werknemers beter financieel te belonen voor fietskilometers dan autokilometers. Dus werkgevers; maak het aantrekkelijker voor je werknemers om de fiets te pakken. Het kan! Bovendien is het fiscaal vriendelijk: er zijn regelingen waardoor een gedeelte van het loon met minder belasting aan iets besteed kan worden, zoals een fiets van de zaak. Fietsen naar je werk wordt dan de norm. De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond zet zich ook al in voor een hybride woon-werkverkeerssysteem. Als we allemaal meedoen, maken we samen het verschil! Dus snel... naar daszogefietst.nl.


Karin Zwinkels


Fietsburgemeester Westland

Fietsburgemeesterwest land @outlook.com