Er is in driekwart eeuw genoeg gebeurd om met plezier op terug te kijken bij de slagwerkgroep.
Er is in driekwart eeuw genoeg gebeurd om met plezier op terug te kijken bij de slagwerkgroep. (Foto: PR)

Jarige Maasdijkse slagwerkgroep gaat de bloemetjes buiten zetten

Maasdijk viert 10 juni het feit dat de slagwerkgroep van Eendracht Maakt Macht 75 jaar geleden werd opgericht. In de sporthal van Maasdijk wordt een gratis concert verzorgt waaraan ook slagwerkgroep Percossa deelneemt.

door Alphons de Wit 

“We zijn als slagwerkgroep ontstaan naast de Harmonie Eendracht Maakt Macht", vertelt Arie Verkade, inmiddels 56 jaar lid. “In 1914 werd Fanfare de Volharding in Maasdijk opgericht. Na zes jaar werd de fanfare getransformeerd tot Harmonie de Volharding. Er werd geoefend in een plaatselijk café en dat liep nog wel eens uit de hand, vandaar dat Jacq van den Berg, de toenmalige voorzitter ingreep en in 1927 de naam veranderde in Eendracht Maakt Macht.”

“In 1948 richtte Cor Vellekoop binnen de harmonie de slagwerkgroep op”, legt Janus van Staalduinen, zestig jaar lid, uit. “De slagwerkgroep liep altijd voorop als de harmonie de straat op ging om muziek te maken. De groep groeide gestaag. Rond 1973 hadden we er zelfs een groep jachthoornblazers bij en later deed ook de Lyra, een soort klokkenspel, zijn intrede. Als slagwerkgroep oefenden we apart van de Harmonie.”

Opgeheven

In de loop van de tijd gingen steeds minder orkesten de straat op om hun muziek te laten horen. “Leden werden ouder en kozen voor het musiceren in zalen,” vertelt Arie Verkade. “In het hele Westland is nog maar een marchingband, die van Liora. Voor die band zijn we als slagwerkgroep van levensbelang want zonder slagwerk geen marchingband. Ook bij EMM knaagde de tand des tijds aan het ledenbestand. Zozeer zelfs dat we in 2014 het honderd jarig bestaan vierden en vervolgens de harmonie hebben opgeheven. Dat was een hard gelag voor met name de mensen die soms al meer dan zestig jaar hun partijtje meebliezen. Sommige leden mochten hun instrumenten meenemen naar een nieuw orkest waarvoor ze gingen spelen en de overgebleven instrumenten zijn voor het grootste deel naar Liora gegaan. De slagwerkgroep trok de banden met Liora nog nauwer aan en ging voortaan door het leven als Slagwerkgroep Westland EMM/Liora.”

Grolitz

In de loop van haar bestaan reeg de groep vele bijzondere optredens aaneen. Zo defileerde ze in 1980 op Koninginnedag langs de Koninklijke familie en de groep was jaarlijks een geziene gast bij het inhalen van de Rozenburgse avondvierdaagse. Eind jaren ’80 kwam een uitwisseling tot stand met een Pools orkest. Een plaatselijk muziekcorps in Grolitz werd verblijd met de gebruikte uniformen toen de slagwerkgroep in 1989 in het nieuw gestoken werd.

Cadeautje

“Er is in driekwart eeuw genoeg gebeurd om met plezier op terug te kijken en een bescheiden feestje te bouwen”, zegt Arie Verkade. “Wie jarig is trakteert en dat doen we met een gratis optreden op 10 juni. Het feest begint om 19.30 uur in de sporthal van Maasdijk en naast EMM komt Percossa, een percussieformatie de boel op stelten zetten. Uiteraard is een cadeautje van onze gasten ook van harte welkom en daarom hebben we bij de ingang, of de uitgang het is maar net hoe je het bekijkt, een trommel met een gleuf erin. We hopen dat die lekker vol komt te zitten.”