John Barendse, bestuurslid Glastuinbouw Westland.
John Barendse, bestuurslid Glastuinbouw Westland. (Foto: PR)

Aanpakken en positief zijn!

Ik weet nog goed dat ik mijn vader hielp met slangen trekken op zijn glastuinbouwbedrijf in Monster. Een mooie zandgrond waar hij radijs teelde. Nu staan er trouwens huizen en woont hij min of meer op zijn eigen grond, dat is toch mooi!

Maar goed; slangen begeleiden langs haspels, zodat mijn vader langs de poten naar achter en voren kon manoeuvreren en zo de radijsjes spoot tegen ziektes of plagen. Of we altijd de juiste beschermingsmiddelen gebruikten; ik weet het niet meer… Tijdens één van die sessies vroeg hij mij wel of ik nog een aantal jaar met hem samen het bedrijf wilde doen. Ik zat op de tuinbouwschool, maar ik wist dat het niets voor mij zou zijn. 

'Vakantiewerk in de tuin deed ik graag, maar om zelf tuinder te worden?'

Vakantiewerk in de tuin deed ik graag, maar om zelf tuinder te worden op die manier hoe mijn vader het deed? Die kwaliteit had ik niet. Vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk, producten telen zonder te weten wat het opbrengt en gewasbescherming uitvoeren op een manier die niet zo goed bij mij paste. Het waren andere tijden en diep respect heb ik voor hem hoe hard hij gewerkt heeft, van aanpakken wist en altijd positief was. Super trots ben ik op hem!

De uitdagingen in de tuinbouw zijn groot, zoals bijvoorbeeld de kaderrichtlijn water, de energietransitie, huisvesting arbeidsmigranten en een steeds kleiner wordend pakket van gewasbeschermingsmiddelen. Allemaal thema’s die bij ons bedrijf hoog op de MT-agenda staan en stuk voor stuk nog niet zo makkelijk zijn. 

Het begint met visie en ambitie uitspreken. Waar wil je als bedrijf naar toe? Wat is jouw duurzaamheidsambitie? En wil je dit alleen doen of samen? Mijn oproep aan elke glastuinbouwondernemer is dan ook om antwoord te geven op deze vragen. Stel ambitieuze doelstellingen en ga ervoor, met elkaar. Jaag je dromen na en wacht niet af. 

Neem jouw collega's mee in jouw ambities. Dus niet verschuilen achter een overheid, andere sectoren of het buitenland (waar het toch ook mag).

Nee, nu aanpakken én positief zijn. Net als mijn vader! Succes!

John Barendse, bestuurslid Glastuinbouw Westland

Foto ter illustratie.