De burgemeester veegt het zand van een van de drie stoeptegels met een lieveheersbeestje als symbool tegen zinloos geweld.
De burgemeester veegt het zand van een van de drie stoeptegels met een lieveheersbeestje als symbool tegen zinloos geweld. (Foto: Debbie van Eijk)

Tegels tegen zinloos geweld officieel gelegd

Met het wegvegen van zand onthulde burgemeester Bouke Arends zaterdag 3 juni een van de drie Tegen Zinloos Geweld-tegels voor het pand van Nederland 3 in Wateringen. De stoeptegels, die in 2001 door Oikos werden geplaatst bij De Eendenburcht, waren op voorstel van D66 verhuisd naar deze locatie.

Na de fusie met WPC Nederland 3 wilde het Oikos-bestuur de tegels graag meenemen.

Burgemeester Arends wees er zaterdag op tegen geweld te zijn, maar: "toch komt het nog onnoemelijk vaak voor. Omdat iemands kop verkeerd staat. Vanwege een pilsje dat omver gestoten werd, een andere huidskleur of een ander geloof. Het is goed om aandacht te vragen voor dat soort zinloos geweld, maar ook om ons ertegen te verzetten. Het feit dat iemand anders is, is helemaal geen aanleiding voor geweld.” Daarna veegde hij het zand dat over de tegel was gegooid, er demonstratief af.


Groepswonen ouderen: ‘Bouwduur moet overzichtelijk zijn’

Woongroepen voor ouderen in elk kern van Westland. Dat is de inzet van het Centrum Groepswonen, dat begin 2020 in Westland een begin maakte voor groepswonen voor ouderen. Sindsdien zijn de groepen gestaag voortgegaan. In Maasdijk en Honselersdijk worden deze maand de eerste bijeenkomsten gehouden terwijl in Wateringen al gesprekken lopen over een locatie.

Door Evelyne Lammerding

Westland kampt met een woningtekort, maar het gebrek aan huisvesting voor senioren en jongeren springen eruit. Het initiatief voor groepswonen voor ouderen in Westland van het Centrum Groepswonen werd daarom positief ontvangen in Westland. Op de eerste bijeenkomsten in 2020 bleek de belangstelling groot genoeg om woonprojecten te laten beginnen.

Laura Weeber is consulent ontwikkeling voor het Centrum Groepswonen. Zij zegt dat alle Westlandse kernen nu een woongroep kennen. Hoe ver zij zijn in hun ontwikkeling, verschilt per kern.

“In Naaldwijk, De Lier, Monster en Wateringen zijn al verenigingen opgericht,’’ zegt Weeber. In deze kernen zijn de structuren al helder.

“In ’s-Gravenzande, Poeldijk en Kwintsheul zijn ze bezig met het samenstellen van een groep. Maasdijk en Honselersdijk zitten nu in de startfase.’’

Bijeenkomsten

In Maasdijk worden op 14 juni en op 12 juli bijeenkomsten gehouden in de Prinsenhof. Voor Honselersdijk heeft het Centrum Groepswonen bijeenkomsten georganiseerd op 21 juni en 19 juli in de Hunselaer. “We geven dan uitleg over groepswonen en zoeken uit welke thema’s belangrijk zijn voor de mensen."

Wanneer na een paar bijeenkomsten blijkt dat er serieuze interesse bestaat voor groepswonen, wordt een zogenaamde koplopersgroep samengesteld; een klein groepje dat het project in de kern trekt.

"De woongroep staat helemaal klaar op het moment dat een locatie vrijkomt,'' zegt Weeber over de opzet van de projecten. "De groepen zijn dan goed georganiseerd, de mensen kennen elkaar goed en weten wat ze samen willen.''

Suggesties voor locaties kunnen uit de groep of van de gemeente komen. "De politiek en de gemeente gaan vervolgens over de locaties. Deelnemers moeten net zoveel geduld hebben als projectontwikkelaars,'' waarschuwt Weeber.

De rol van het Centrum Groepswonen is de basis leggen voor een project. Zodra een clubje mensen bij elkaar is, kunnen zij zelf verder. Het Centrum Groepswonen is er dan nog voor ondersteuning.

Wateringen

Het groepswonenproject in Wateringen is het verst gevorderd. Deze groep is in gesprek met een ontwikkelaar.

Paul Kavelaar hoort bij een van de vroegste deelnemers en maakt sinds 2020 deel uit van de driekoppige koplopersgroep.

Lees verder op pagina 3