Genieten van de ijsjes van een echte ijscoman.
Genieten van de ijsjes van een echte ijscoman. (Foto: PR)

30-jarig jubileum bij Het Palet: ‘Hier wordt écht gewerkt’

Cultuur

Dagbestedingslocatie Het Palet van Ipse de Bruggen bestaat 30 jaar. Dat werd dinsdag 16 mei gevierd met een gezellig jubileumfeest.

Het Palet is sinds 1993 een locatie van Ipse de Bruggen waar vakgerichte dagbesteding wordt aangeboden op de houtgroep en drukkerij. Tot ongeveer zeven jaar geleden was de locatie gevestigd aan de Kerklaan in De Lier. Daarna verhuisde Het Palet naar de Industriestraat in Naaldwijk.


Op dinsdag 16 mei werden de aanwezige bewoners verrast met een echt feestje. “Omdat bij sommige cliënten het tijdsbesef van ‘volgende week bestaan we zoveel jaar’ niet echt te overzien is, hielden we het een beetje geheim voor hen,” vertelt activiteitenbegeleider Maurice. “Dus dinsdag hadden we ballonnen opgehangen met 30 jaar en vertelden we over het jubileum.” In totaal waren er 26 aanwezigen, waaronder ook de locatiemanager en coördinerend begeleider.


Iedereen werd getrakteerd op koffie en gebak, een heuse speech, eigengemaakte tomatensoep en eiersalade, gemaakt door de krachten van werk- en leerlocatie Guntersteinweg Middin. “Daar hebben wij wat klusjes voor gedaan en zij wilden heel graag iets terugdoen”, aldus Maurice. Ook kwam er een échte ijscoman in de middag. Onder het genot van al dit lekkers werden er herinneringen opgehaald aan het oude pand in De Lier, deelnemers en collega’s van weleer en zijn er foto’s bekeken. 




Maurice werkt al 26 jaar bij Het Palet als activiteitenbegeleider. Wat maakt het werk voor hem zo mooi? Op die vraag antwoordt hij: “Hoe trots een cliënt kan zijn als hij een product overhandigt aan een klant, dat ze het gemaakt hebben. We maken hier goed verkoopbare producten. Veel mensen zeggen ‘het is bezigheidstherapie’, maar nee, hier wordt écht gewerkt.”

Fruitkisten, tuinbankjes en bierrekjes

Een voorbeeld van producten die de licht verstandelijk beperkten bij Het Palet maken: fruitkisten. “Een opdracht van een fruithandelaar, een stuk of zeshonderd. En dat moet in een paar maanden tijd worden voorbereid of afgemaakt.” Ze worden allemaal met de hand gemaakt: “Ik maak er mallen voor, aangepast op wat de cliënten kunnen. Daardoor kunnen ze heel veel hetzelfde repeterende werk doen en toch heel veel producten maken.” Naast fruitkisten zijn dat bijvoorbeeld ook tuinbankjes of rekjes waar drie of vier flesjes bier in gaan. Die laatste rekjes komen cliënten regelmatig zelf tegen in winkels die Westlands Goud verkopen. “En wat is er nou leuker dan dat dat in de winkel te koop staat?” 

Het is duidelijk: de mensen bij Het Palet hebben zin in de volgende 30 jaar.