Een druivenkrenter van 80+ en een van 80-.
Een druivenkrenter van 80+ en een van 80-. (Foto: Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight)

De druiven worden weer volop gekrent bij Nieuw Tuinzight

Cultuur

Bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight is het weer volop krenttijd. Iets later dan normaal door het koude voorjaar, maar: “We zitten er middenin”, vertelt Hilde Jansen. “Op dit moment zijn we de Blauwe en Witte Frankenthalers aan het krenten.”

Door het koude voorjaar van 2023 met een pittige noorderwind groeien de druiven wat langzamer. “Dit seizoen zijn we dan ook 10 dagen later begonnen met krenten. Zo zitten we nu pas een paar dagen op de krenttrap met ons krentteam.”

Grote ploeg

Elke werkdag zit er een ploeg van ongeveer elf mannen en vrouwen op de trap in de kas van de druivenkwekerij. De leeftijden variëren, maar onder hen zijn ook tachtigplussers.

Even bijkomen

Van 7 uur ‘s morgens tot ‘s middags 5 uur dunnen zij de druiventrossen uit door de druifkorrels eruit te halen: het zogeheten krenten. Dat is best intensief werk: “Vandaag begon een vrouw nieuw in onze ploeg, maar die is aan het eind van de ochtend naar huis gegaan om even bij te komen”, vertelt Hilde. 

Gezellig weerzien

De groep druivenkrenters bestaat, naast mensen die komen en gaan, al jaren uit een vaste kern. Daarom is de start van elk krentseizoen weer een gezellig weerzien met elkaar: “Alle laatste nieuwtjes en praatjes worden weer uitgewisseld en iedereen is blij elkaar weer te zien. Samen krenten is echt leuk.”


Mannenfiguur

“Eigenlijk ben je de tros aan het modelleren,” legt Hilde uit. “Mijn man zegt altijd: het is een mannenfiguur met brede schouders, naar beneden toelopend in een punt. We halen de korrels eruit om ruimte te creëren, zodat de druiven goed kunnen groeien.”

Westlandse soorten

Als de Blauwe en Witte Frankenthalers gekrent zijn, is het de beurt aan de bekende Westlandse druivensoorten Muskaat van Alexandrië en Black alicante. Genoeg werk te doen nog, dus. In totaal wordt ongeveer twee derde van een druiventros gekrent. De rest van de druiven blijft zitten om te groeien en te rijpen, net zolang tot de druiven de ideale smaak en kleur hebben.

Natuur bepaalt

De natuur bepaalt hoe hard de korrels groeien en dus hoe vaak er moet worden gekrent. “Als het nodig is, gaan we in de avonden door. Op zaterdagochtend krenten we ook. Met Hemelvaartsdag en Pinksteren een halve dag.”


‘Wormen zijn nodig’

De natuur bepaalt niet alleen, maar helpt ook bij de druivenkwekerij in Den Hoorn. “Wat we uit de trossen halen, valt op de grond. De wormen eten dat op. Die poepen humus, de meest vruchtbare mest die je kunt hebben.” Humus wordt veel gebruikt als plantenvoeding voor bijvoorbeeld moestuingewassen. Tegelijkertijd maakt het de grond luchtiger en heeft het ook al een goede pH-waarde van zichzelf. “Je hebt wormen nodig. Net als bijen,” benadrukt Hilde, die in 2014 werd verkozen tot Stoerste BioBoerin van Nederland door Bionext.

Druk maar gezellig

Terwijl de wormen op de grond hun werk doen, werken de druivenkrenters hard door op de trap erboven. Hilde besluit: “De krenttijd is een drukke tijd in het leven van de druiventuinder, maar zoals iedere Westlander wel weet ook een gezellige tijd.”

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight bevindt zich aan Zwethkade-zuid 45 in Den Hoorn. Meer informatie: www.druivenkwekerij.nl of info@druivenkwekerij.nl.