V.l.n.r.: Sandra, Hannie en Judith van de organisatie en een paar van de 400 enthousiaste wandelaars.
V.l.n.r.: Sandra, Hannie en Judith van de organisatie en een paar van de 400 enthousiaste wandelaars. (Foto: DvE)

Avondvierdaagse Wateringen/Kwintsheul terug van weggeweest

Cultuur

De eerste Avondvierdaagse in Wateringen/Kwintsheul na drie jaar afwezigheid, zou dat wel - letterlijk - lopen? Dat vroeg Sandra Helleman zich eerder dit jaar nog af. Zij is een van de dertien vrijwilligers die het evenement in 2023 organiseren. Maandagavond 22 mei stelt ze tevreden vast dat het inderdaad weer loopt. Heel goed zelfs.

Door Debbie van Eijk

Eén voor één druppelen de groepjes ouders met kinderen vanaf kwart over 7 het schoolplein op van OBS De Kyckert in Wateringen, waar Sandra juf is van groep 8. Het traditionele wandelevenement is iets anders opgezet dan vóór corona; de starttijd is flexibel, zodat gezinnen zich niet hoeven te haasten om mee te doen. Sommige wandelaars zijn dus al om 18.00 uur gestart; anderen pas om 19.00 uur. 


Gezinnen kunnen starten tussen 18.00 en 19.00 uur; hierdoor eindigt ook niet iedereen tegelijk. - Debbie van Eijk


Judith (links) van de organisatie knipt een strippenkaart en neemt een antwoordformulier in ontvangst. - Debbie van Eijk

Wandelroutes van vroeger

Maar het meeste aan de Avondvierdaagse 2023 in Wateringen/Kwintsheul is als vanouds. Voor de routes heeft Sandra zich samen met haar goede vriendin Judith - die ze Juud noemt - over de routes van vroeger gebogen. Die zijn grotendeels uitgezet door haar moeder Hannie van der Laan, tientallen jaren geleden. Hannie zat tot ongeveer acht jaar geleden in de organisatie van de Avondvierdaagse in Wateringen en droeg het stokje toen over aan Sandra. “Maar eigenlijk helpt ze nog steeds,” zegt Sandra lachend.

Mapje voor elk jaar

Hannie laat een snelhechter zien. “Hiervan heb ik er thuis 33,” vertelt ze. “Voor elk jaar maak ik een mapje. Daar doe ik alles in: krantenknipsels, strippenkaarten, kaartjes met de routes; alles wat bij de avondvierdaagse van dat jaar kwam kijken.” Voor 2023 zijn alvast een paar pagina’s beplakt. 

Verrassende routes

De routes, dus. Die moesten Sandra en Judith wel even nalopen. “Je kan nu niet meer zomaar de routes van vroeger lopen,” legt Hannie uit. “Toen was heel Wateringse Veld er bijvoorbeeld nog niet.” De research heeft uiteindelijk tot vijf mooie wandeltrajecten geleid. Wat Sandra vanavond al iemand hoorde opmerken: “Ik woon hier al 35 jaar, maar kwam op plekjes waar ik nog nooit ben geweest!” Sowieso krijgt ze als organisator veel reacties; eigenlijk alleen maar positieve. “De mensen vinden het fijn en leuk dat het er weer is.”


‘De mensen vinden het fijn en hartstikke leuk dat het er weer is.’ - DvE

Voor de medaille

Ongeveer 400 kinderen doen dit jaar mee. Een van hen is Julia (8), die in groep 5 zit. Waarom ze mee loopt? “Ik vind het leuk. Ik hou wel van een beetje wandelen.” Van haar klas doen er vooral jongens mee. Zelf loopt ze vanavond met haar vader, later deze week voegt ook haar moeder zich bij hen. Is het zwaar om dat hele eind te lopen? “Nee, niet heel erg”, aldus Julia, die voor de medaille gaat. 


Julia gaat voor de medaille. - Debbie van Eijk

Speurtocht

Om de kinderen tussendoor een rustmoment te geven, en om de tocht net wat spannender te maken, is er elke avond een speurtocht uitgezet. Maandag 22 mei zijn er zeven vragen. De vragen corresponderen met sterretjes op de wandelroute, zodat je weet wanneer je een vraag moet beantwoorden met aanwijzingen ter plaatse. Een voorbeeld: ‘Wie lacht je hier toe op nummer 2?’, ‘Hoeveel 6-hoekige plantenbakken zie je staan?’ en ‘Welk typisch Westlands item staat er in de tuin op nummer 7?’ Julia heeft alle antwoorden gevonden, behalve op één vraag. Daarover gaat ze straks nog overleggen met andere kinderen.


Mee wandelen is echt heel gezellig. - Debbie van Eijk

Prijsjes van lokale ondernemers

Onder de kinderen die alle vragen goed weten te beantwoorden, worden prijsjes verloot, die beschikbaar zijn gesteld door Wateringse en Heulse ondernemers. Bijvoorbeeld snoepzakken van Jamin en ijsjes van de ijssalon in Wateringen.

Vanavond liep er - zonder strippenkaart - een groepje van zeven senioren mee

De deelnemers komen van verschillende basisscholen. Deze avond is OBS De Kyckert de start- en eindlocatie, later in de week volgen de St. Jozefbasisschool (dinsdag), en de Pieter van der Plasschool (donderdag), beide in Wateringen. Sandra: “Dat vinden de leerlingen heel bijzonder. ‘Op mijn school!’, zeggen ze dan.” Er zijn ook deelnemers uit onverwachte hoek: “Vanavond liep er - zonder strippenkaart - een groepje van zeven senioren mee. Zij vonden het leuk om mee te lopen, vanwege de gesprekken en de gezellige sfeer.”


Opvallend veel kinderen keerden van de tocht terug met een vers geplukte paarse Allium. - Debbie van Eijk

EHBO-ers

In het lokaal waar de kinderen hun antwoordformulier voor de speurtocht inleveren en hun deelnamekaart laten knippen, zitten naast enkele vrijwilligers ook Leo Jutte en zijn vrouw Annelies; beide EHBO-ers voor EHBO Westland, als ZZP-er. Leo doet dit werk al 27 jaar. Voor hun werk komen ze op allerlei evenementen, ook buiten het Westland. Hoe Leo deze avondvierdaagse in Wateringen vindt? Leo, die zelf uit Kwintsheul komt: “Weer leuk. Het is één grote reünie. De avond is rustig verlopen.” Aan het einde van de avond helpen de EHBO-ers een meisje dat gevallen is op haar knie en daar een lichte verwonding aan overgehouden heeft.


Annelies en Leo Jutte zijn er als EHBO-ers, maar helpen ook met kaartjes knippen. - Debbie van Eijk


Er liepen ook opa’s mee, zoals die van Djailey. - Debbie van Eijk

Einde

Rond half 9 zit het wandelen er voor de meeste gezinnen wel op. Er wordt door sommigen nog even nagepraat en gespeeld op het schoolplein; anderen gaan liever meteen naar huis. Het mag allemaal. Ook sommige vrijwilligers vertrekken. “We hebben een groepje vrijwilligers van ongeveer dertien mensen. Het verschilt per avond hoeveel er meehelpen.” Vrijdagavond bijvoorbeeld, de laatste wandelavond, zijn er veel verkeersregelaars nodig op de route. 


De eerste avond zit erop! - Debbie van Eijk

Die laatste avond zal feestelijk worden afgesloten. “Dan zetten we een muziekje aan. Ik verwacht wel dat mensen dan nog lekker lang blijven, omdat het de volgende dag weekend is. Zeker als het weer meewerkt.”