Anneke Duyvesteijn.
Anneke Duyvesteijn. (Foto: Rolf van Koppen Fotografie)

Dol op Dahlia

Met Dahlia heb ik een soort haat-liefdeverhouding. Hoewel ik het een van de leukste zomerbloemen vind, krijg ik het niet voor elkaar om ze in mijn tuin te laten floreren.

Dat komt waarschijnlijk omdat Dahlia van een plek in de (volle) zon houdt en die plekjes zijn in mijn tuin niet dik gezaaid. Dat wil niet zeggen, dat ik Dahlia uit mijn hoofd heb gezet, want ik hoop, dat een gekregen stek in pot, dit jaar toch voor een verrassing gaat zorgen. Volgens tuinvrouw Janneke van der Brugge, die laatst bij Groei & Bloei Westland op bezoek was, is een Dahlia eigenlijk, naast die plek in de zon, niet kieskeurig. Omdat het nu de tijd is om dahliastekken of knollen te planten wil ik graag nog wat kennis van haar delen. Plant dahlia’s niet te diep; de wortelhals hoeft maar net onder de grond te staan. Geef direct een flinke dosis mest mee en met een beetje geluk komen na ongeveer drie weken de eerste scheuten boven de grond. De eerste bloemen verschijnen na tien weken. Haal na de bloei uitgebloeide bloemen weg en geef af en toe nog wat mest. Kipsimpel, toch?!

'Plant dahlia’s niet te diep'

Gaat het met mijn stek niet lukken, dan heb ik me voorgenomen om zeker weer een bezoek te brengen aan het Dahlia Festival in de Bollenstreek, dat van 12 augustus tot 15 oktober plaatsvindt. In deze periode zijn er o.a. een aantal dahliashowtuinen te bezoeken. Ook de Kasteeltuinen van Keukenhof zijn dan geopend en ik kan u zeggen, die zijn meer dan de moeite waard. https://bollenstreek.nl/dahlia-festival.


Anneke


twitter.com/blikopdetuin
facebook.com/Groei-BloeiWestland
Vragen via info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland op westland.groei.nl