Sjaak van der Valk sjouwt drie dagen per week met kratten van de Voedselbank.
Sjaak van der Valk sjouwt drie dagen per week met kratten van de Voedselbank. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Pijlers van de samenleving

Sjaak van der Valk: 'Vijfduizend klanten per week' 

 

Sjouwen met verschillende soorten kratten, rijden met een vorkheftruck, samenwerken met verschillende vrijwilligers, mensen met een taakstraf of stagiaires: Sjaak van der Valk (68) draait er zijn hand niet voor om.

Linda van der Klooster 

 Elke week werkt hij zo’n 24 uur in het magazijn van de Voedselbank Haaglanden, in de koelcel of in de immense diepvriesruimte. “Bijzonder, dat je met vrijwilligers zo'n complexe materie gewoon aan de gang kan houden.” 

Er gebeurt van alles in het magazijn van de Voedselbank Haaglanden in Wateringen. Voor de deur staan vrachtwagens met voedingsmiddelen op pallets. Twee vorkheftrucks helpen om ze uit te laden. Vrijwilligers zetten alle boodschappen in verschillende soorten kratten weg. Vaste vrijwilligers, werknemers van een verzekeringsmaatschappij die een dag vrijwilligersverlof hebben gekregen en vier scholieren die een maatschappelijke stage doen bij de Voedselbank. Sjaak van der Valk loopt ertussen of hij de weg in het magazijn blindelings kent. Hij helpt er dan ook drie dagen per week.

“Die trailers brengen de zuivel, groenten en vlees die de supermarkt over heeft”, legt hij uit. “Daar zijn afspraken over gemaakt. We krijgen ook geredde groente en fruit van de Groente & Fruitbrigade. Er zijn nog meer bedrijven die goederen leveren.”

De Voedselbank Haaglanden heeft ongeveer vijfduizend klanten. “We zijn weer wat aan het terugzakken, zag ik. Gelukkig, want we liepen naar de top toe. Het is dus een complex bedrijf. Toen ik hier kwam, schrok ik me de tandjes. Ik dacht: oh, dit is wel heel serieuze business. Je hebt weken nodig om een beetje te leren hoe het werkt.”

Kratten

Er is een afdeling bulk, een afdeling band, waar de pakketten worden samengesteld, een koelafdeling voor groenten en een voor zuivel en een vriesafdeling. “Overal zijn verschillende kratten voor. In het begin denk je: oh jee, maar op een gegeven moment snap je hoe dat allemaal werkt. En dan kom je op een maandagochtend en dan begin je gewoon.”

Het werk in het magazijn is heel afwisselend. “Je moet ook weleens doorgaan. Dan komen er bijvoorbeeld 2200 flesjes melk binnen. Je gaat natuurlijk niet pauzeren als dat er nog staat. Dan ga je door, tot het koel staat.”

Ook de heftrucks kan Sjaak besturen. “Dat was ik wel gewend van mijn eigen bedrijf, een paprikakwekerij. Dus ik kon zo opstappen. En zo groei je erin op een gegeven moment.”

Pensioen

Na de verkoop van zijn bedrijf werkte Sjaak nog een paar jaar door op een andere paprikakwekerij. Na zijn pensioen heeft hij welgeteld drie dagen thuis gezeten. “Toen belde een kennis die in de sla zit. Hij vroeg of ik zin had om te helpen met de slazaadteelt. Dat zou vier maanden duren, tot half september. Nou, toen ben ik in augustus al gaan denken van: joh, wat zal ik daarna doen om mijn tijd in te vullen? Want je kan niet beslissen om niks te doen. Nee, dat is geen optie.”

Zo solliciteerde Sjaak bij de Voedselbank. “Niet eens zozeer om de medemens te helpen. Zo werkt dat bij mij toch niet helemaal. Meer om bezig te zijn. Ik zei: ik doe gewoon mijn best, maar ik wil niets officieels. Daar heb je geen zin meer in als je richting zeventig gaat.”

Het werken blijkt Sjaak veel voldoening te geven. “Dat je toch met z'n allen een klus aan het klaren bent. Wat me ook opviel, was de enorme verscheidenheid aan mensen die hier helpen. Bijzonder, dat je met vrijwilligers zo'n complexe materie gewoon aan de gang kan houden. En dat is niet één week met z’n allen de schouders eronder, zoals met een sporttoernooi of Koningsdag, maar 52 weken per jaar.”

Contact

Zelf heeft Sjaak geen contact met de klanten van de Voedselbank. “Daar heb ik ook helemaal geen behoefte aan. Ik denk ook niet dat het voor mij goed zou zijn. Dan ga ik het mee naar huis nemen. Maar ik heb mijn hele leven een bedrijf gehad en ik wil dus niets meer mee naar huis slepen. Daarom wil ik ook geen verantwoordelijke functie hier. Wat voor mij belangrijk is, is dat ik dingen hier gewoon doe, zo goed mogelijk.”

De komende maanden is Sjaak tijdelijk niet in het magazijn van de Voedselbank. Niet omdat hij op welverdiende vakantie is, maar omdat hij zijn vriend in de slazaden weer helpt. “En vanaf september help ik dan weer hier. Je krijgt er ook energie van. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Omdat je lichamelijk bezig bent. Per dag zet ik hier tussen de 25.000 en 30.000 stappen.”



Bij de Voedselbank Haaglanden werken zo'n 180 vrijwilligers. Ook helpen bij de Voedselbank? Fijn! Er is veel te doen. Kijk op www.voedselbankhaaglanden.nl.