Afbeelding
(Foto: )

Sandra den Besten

Op 2 april 2016 opende Sandra den Besten haar Rumah Concept Store in de Rembrandtstraat in Naaldwijk. Een plek om te relaxen, leuke dingen te doen en inspiratie te vinden, zoals zij het indertijd uitdrukte. Inmiddels is het oorspronkelijke concept wat meer losgelaten: “Rumah is van conceptstore langzaam veranderd in een gezellige boutique voor modebewuste vrouwen, die op zoek zijn naar hippe outfitjes voor allerlei momenten.”

Sandra woont met haar vriend Rink en drie kinderen in Naaldwijk.

Waar kom je vandaan? 

Ik ben geboren en opgegroeid in ‘s-Gravenzande. Mijn familie heeft Indische wortels. Het waren mijn grootouders die na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland kwamen en hier in de buurt neerstreken. Ik heb geen broers of zussen, maar dat heb ik nooit als vervelend ervaren. Want onze familie is heel groot en daarom waren er altijd genoeg neefjes en nichtjes om mee op te trekken.

Een Indische Westlander dus.. 

Wel echt een Westlandse. Mijn vader was lange tijd zelfstandig tuinder en bleef daarna ook in de tuin werken. Mijn moeder werkte in eerste instantie ook in de tuin. Dan gingen ze samen sla snijden en legden ze mij in een kistje tussen de sla te slapen. Later kreeg ze een kantoorbaan, maar ook die was altijd tuinbouwgerelateerd.

Voor jou geen carrière in de tuin… 

Nee, dat trok me niet. Vanaf de middelbare school wist ik dat ik graag iets met mode en styling wilde doen. Na de Kennedyschool en de havo op het Zandeveltcollege wilde ik graag naar het AMFI: Het Amsterdam Fashion Institute. Dat is een internationaal bekende hogeschool voor mode, communicatie en styling. Maar ik was op dat moment nog maar vijftien en dat vonden ze te jong: ‘kom over een paar jaar maar terug”, werd me gezegd. Dus heb ik vervolgens een tussenstop gemaakt op de modevakschool. Tijdens en na mijn studie heb ik allerlei baantjes gehad, in de horeca, en later onder andere bij modeketen ‘We’. Daar deed ik de visual merchandise.

Visual merchandise? Wat is dat? 

In nette bewoordingen: ‘de optische verkoopbevordering of het puur visuele aspect van verkoopbevordering. Oftewel: ik was bezig met hoe de winkel eruit ziet en hoe je klanten een zo optimaal mogelijke winkelbeleving kan geven. Maar op een gegeven moment wilde ik toch wel graag hier in de buurt werken, dus toen heb ik een baan aangenomen bij Van Daalen Optiek. Daar heb ik een heel aantal jaren gewerkt.

Maar eigenlijk wilde je wel iets voor jezelf? 

Dat zat er al lange tijd in. Toen ik nog bij Van Daalen werkte deed ik al wat stylingopdrachtjes voor mezelf. Ik had een webshop: denbestenstyling.nl.

En de webshop werd stenen shop… 

Dat was een wens. Met mijn vriendinnen Conny en Susan heb ik eerst een pop-up store gehad in De Tuinen. Daar kon ik echt ondervinden hoe dat nou is, ondernemen. Die ervaring gaf me meer zekerheid om echt ondernemer te worden. Die kans kreeg ik hier in de Rembrandtstraat.

Wat betekent Rumah? 

Rumah is het Indonesische woord voor ‘huis’. Het is een beetje gebaseerd op de vele winkeltjes die je bijvoorbeeld op Bali vindt. Een winkel met heel veel verschillende dingen, maar wel één stijl. Een concept store kun je zien als een klein warenhuisje. Een boetiek met ietsje meer, in mijn geval ook koffie, thee en iets lekkers.

Een vrouwenzaak… 

Dat in ieder geval. We zijn een echte vrouwenwinkel. Een gezellige boutique voor modebewuste vrouwen, voor wie uiterlijk belangrijk is. Vrouwen die op zoek zijn naar hippe outfitjes voor allerlei momenten. Maar ook een shop waar je geadviseerd kunt worden voor een complete outfit, want goede basics verkopen we natuurlijk ook.

Komen er ook mannen? 

Als hier mannen binnenlopen, dan worden ze door hun vrouw gestuurd en hebben ze op hun telefoon precies wat die wil hebben. Of het zijn mannen die een cadeautje zoeken. De vrouwen die hier komen zijn wel heel gevarieerd; van 12 tot 65. Veel van wat we verkopen is dan ook opvallend, met bijzondere modellen en felle kleurtjes. Het zijn vrouwen die van een feestje houden, want veel van wat we verkopen is heel geschikt voor feesten en festivals. En gelukkig gaan Westlandse jongeren graag met elkaar uit en naar festivals.

Je verkoopt toch niet niet alleen kleding?

Kleding is een belangrijk onderdeel. Maar we verkopen ook sieraden, cadeautjes, leuke dingen voor in huis, van alles eigenlijk. Zelfs streekproducten zoals gin die hier in het Westland gemaakt wordt.

Is uiterlijk voor jou ook belangrijk? 

Ja, uiterlijk is voor mij wel belangrijk. Maar dat is ook een beetje inherent aan het vak. Ik koop wat ik zelf mooi vindt en ik draag in de winkel ook dat wat ik verkoop.

Je bent eigenlijk een levend reclamebord… 

Mensen willen gewoon graag zien hoe het staat als iemand het aan heeft. Dat is toch anders dan op een plaatje in de webshop. Natuurlijk puilt je kledingkast op een gegeven moment dan wel uit, daarom verkoop ik eens in de zoveel tijd weer van alles via zogenaamde ‘closet sales’ en op Vinted. Dat is dan ook weer een stukje duurzaamheid. Ik denk dat dat wat ik verkoop niet het meest duurzame is dat je kunt krijgen. Dat is gewoon lastig in dit segment van de markt. Maar door het door te verkopen krijgt het wel weer een tweede leven.

Je hebt ook een webshop?

Jazeker. Dat gaat tegenwoordig hand in hand. Mensen kijken op de webshop en komen dan hier om het te passen, of ze bestellen meteen. Internet is belangrijk in deze branche. Niet allen de webshop, ook bijvoorbeeld social media. Ik sta niet alleen in de winkel, Teddie, Mireille, Fleur en Kim helpen mij en zij zijn ook het social media-team van Rumah. Ze maken bijvoorbeeld filmpjes en reels voor Instagram en TikTok. Ze doen dat parttime, maar ik zou probleemloos iedere dag iemand fulltime op social media kunnen zetten.

Maar je blijft geen concept store toch?  

Ik denk dat we dat al niet meer echt zijn. We zijn gegroeid in de laatste zeven jaar. Letterlijk en figuurlijk. We hebben verbouwd. Maar we zijn ook veranderd. Daar heeft de coronaperiode ook grote invloed op gehad. Toen konden we natuurlijk maar heel beperkt mensen ontvangen. En dan merk je dat koffie en dergelijke toch wel arbeidsintensief is. Daarom heb ik op een gegeven moment ook besloten daar mee op te houden. Een terrasje hebben we al niet meer en de koffiemachine is binnenkort ook weg.

En wat blijft er dan over? 

Dan worden we een gewone boutique, voor zover je gewoon ‘gewoon’ kunt noemen natuurlijk. Want voor mij, en gelukkig voor heel veel van mijn klanten, blijft Rumah altijd bijzonder!


Wil jij ook Op de Pijp of ken je iemand met een mooi verhaal? Mail dan naar redactie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl.

Afbeelding
Afbeelding