Marck Hagen.
Marck Hagen. (Foto: PR)

De Kennistuinbouw schreeuwt om ruimte!

Het Westland is tuinbouw. Dit vraagt om verantwoord omgaan met resources zoals warmte, energie, meststoffen, water en vooral ook met de mensen die er wonen en werken. Laten we eens vooruitkijken naar 2040 en bedenken wat we tegen die tijd moeten bereiken om ook in 2050 nog volop te kunnen genieten van het Westland. In mijn optiek moeten we in de kassen voortbouwen op de basis die we gelegd hebben.

Maar wat is die basis en wie werken er in 2050 eigenlijk nog in de kassen? Zullen er nog mensen nodig zijn? Data gedreven telen met algoritmen die de kas aansturen, resulteert nu al in minder resources en tegelijkertijd in een hogere opbrengst. Ook robots zijn geen toekomstmuziek meer.

Het Westland is de Silicon Valley van de tuinbouw, waar zaden voor de mondiale voedselvoorziening worden ontwikkeld. Naast algoritmen en robots werken we ook aan effectievere kassen en ‘vertical farming’, om meer te produceren met minder resources. Dit is dé basis voor economische continuïteit en nieuw exportsucces voor ons gebied.

Stel je eens voor dat we op het punt staan om van een productiegericht tuinbouwgebied te transformeren naar een kennisgericht tuinbouwgebied. Zou het dan niet tijd zijn om opnieuw naar de tekentafel te gaan? Moeten we niet nadenken over de optimale locaties voor woningen, recreatie, scholen, universiteiten, fieldlabs en bedrijfsruimten voor start-ups, scale-ups en gevestigde ondernemingen? Hoe organiseren we het verkeer en het openbaar vervoer? En bovenal, hoe behouden we dit gebied als een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en te genieten?

Hoewel ik het heb over ‘stel je eens voor', ben ik ervan overtuigd dat we ons al op het kantelpunt bevinden. En gelukkig maar. Alleen vraagt dit wel om directe actie, inzet, politieke moed en ondernemerschap om deze ontwikkelingen en bedrijven die hierin actief zijn, niet over de grenzen van het Westland weg te jagen door het ontbreken van ruimte. En dat is wat er nu gebeurt als we niet snel ruimte creëren voor de bedrijven die ons gebied leefbaar houden in de toekomst door hun exportsuccessen te faciliteren.

Marck Hagen,

voorzitter VNO NCW West