Afbeelding
(Foto: )

Vier Moederdag met bloemen

De geschiedenis achter dit prachtige geschenk

Zondag 14 mei is het weer Moederdag. Moederdag is een van de meest gevierde feestdagen ter wereld, waarbij mensen hun moeders eren en bedanken voor alles wat ze hebben gedaan.

 Het idee van het vieren van Moederdag gaat terug tot de oudheid, maar de moderne versie van de feestdag begon pas aan het begin van de 20e eeuw.

De oorsprong van Moederdag kan worden teruggevoerd tot de oude Griekse en Romeinse beschavingen, waar moeders werden geëerd met ceremonies ter ere van de moedergodinnen Rhea en Cybele. Deze festivals werden gehouden in maart of april en omvatten rituelen en geschenken om de vruchtbaarheid van de aarde en de vrouwelijke kracht te vieren.


In de Verenigde Staten begon de moderne versie van Moederdag in 1908, toen Anna Jarvis uit West Virginia een speciale dienst organiseerde om haar moeder te eren die kort daarvoor was overleden. Anna wilde een manier creëren om alle moeders te eren en startte een campagne om van Moederdag een officiële feestdag te maken. Haar inspanningen werden beloond toen president Woodrow Wilson in 1914 Moederdag officieel erkende als een nationale feestdag.

Bloemen belangrijk

Bloemen zijn al lang verbonden met Moederdag en zijn een belangrijk onderdeel van de viering. Anna Jarvis gebruikte bloemen om haar moeder te eren en stelde voor om witte anjers te dragen als symbool van zuiverheid en liefde. Tegenwoordig zijn rozen, tulpen en lelies populaire bloemen om te geven op Moederdag, omdat ze symbool staan voor liefde, dankbaarheid en bewondering.

In veel culturen en landen hebben bloemen specifieke betekenissen en symboliek die gerelateerd zijn aan Moederdag. In Spanje, bijvoorbeeld, worden op Moederdag rode anjers gegeven als symbool van liefde en bewondering, terwijl in Japan witte bloemen worden gegeven als symbool van zuiverheid en geluk.

Niet overal gelijk

Hoewel Moederdag in veel landen wordt gevierd, valt de datum van de feestdag niet altijd samen. In de Verenigde Staten en vele andere landen wordt Moederdag gevierd op de tweede zondag van mei, terwijl in het Verenigd Koninkrijk en Ierland Moederdag op de vierde zondag van de vastentijd wordt gevierd.

Kortom, Moederdag is een dag waarop we onze moeders eren en waarderen voor alles wat ze voor ons hebben gedaan. Bloemen zijn altijd een belangrijk onderdeel geweest van deze viering en blijven een prachtige manier om onze moeders te laten zien hoeveel we van ze houden en waarderen.