Afbeelding
(Privéfoto)

Het dorp (4): Feest

Loosduinen heeft een aardige traditie van feestvieren. Menig bewoner kan zich nog wel een bijzonder feest herinneren. Zoals het Bevrijdingsfeest in 1946, opening van het museum in 1983, opening Waldeck door koningin Juliana, 800 jaar Loosduinen in 1986, Keep them rolling in 1990. Wat mij bij blijft was de kermis op het landje in de Tramstraat. Men was bezig om een nieuw centrum te creëren, maar het duurde nog wel even.
Zoals u weet, is het dit jaar 100 jaar geleden dat Loosduinen is overgenomen door Den Haag. Bij deze overname is een Commissie ingesteld. Deze Commissie had toen tot taak de belangen van de land- en tuinbouw te behartigen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg deze commissie een andere bezetting. Hieruit is uiteindelijk de Commissie Loosduinen ontstaan. Alle wijken zijn hierin vertegenwoordigd. De Commissie heeft onder andere tot taak de belangen van Loosduinen en haar bewoners te behartigen. Deze Commissie bestaat dus ook 100 jaar; 1923-2023. En dat willen we dus graag met u vieren.
Willen we een heel jaar feestvieren? Neen, we willen gedurende drie weken feest vieren, in de periode 10 juni tot en met 2 juli. De bijzonderheden worden in een later stadium bekend gemaakt, maar zet het wel alvast in uw agenda.

Loosduinen viert drie weken feest

Een projectgroep heeft verschillende keren met bewoners overlegd en gevraagd wat zij een goed idee vonden. Daarnaast natuurlijk wie het kan organiseren en wat het gaat kosten. Aan ideeën geen probleem, maar het organiseren en de kosten dat zijn twee totaal verschillende dingen. Handjes en geld, die spelen altijd een belangrijk rol.
Natuurlijk probeer je sponsors te vinden, maar in de afgelopen magere jaren is het financiële vet nog steeds magertjes. Gelukkig springt de gemeente, het stadsdeelkantoor, voor een groot gedeelte bij, maar het is niet voldoende. Dus we zijn nog op zoek naar financiële middelen. Hebt u nog een idee, laat het weten. Handjes kunnen we ook altijd nog gebruiken.
Ik kan nog niet in details treden. Zo hebben de gasten, die zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een event, hebben ook nog geen ja gezegd; vandaar. Het feestprogramma is echter wel voor jong en oud en beslaat de weekends, maar ook doordeweekse dagen zijn gevuld. Muziek is een grote component, een voetbaltoernooi voor de jeugd, workshops en een high-tea voor 100 jarigen. Oké, 90-jarigen zijn ook welkom, maar hierover later. ‘Young talent' gaat aan de slag voor de jeugd en auto's en brommers spelen een rol en zo kunnen we wel doorgaan. Houd deze krant in de gaten!