Celine en Teun (voorgrond) kwamen met het idee voor een kabouterpad. Tessa en Irene voerden het plan uit.
Celine en Teun (voorgrond) kwamen met het idee voor een kabouterpad. Tessa en Irene voerden het plan uit. (Foto: Ankie Driessen)

In Ockenburgh wordt binnenkort het kabouterpad geopend

Wie denkt dat kabouters alleen in sprookjesboeken voorkomen moet vanaf zaterdag 18 maart maar eens gaan speuren op landgoed Ockenburgh. Kabouters zitten, staan, hangen of liggen vanaf die dag op het uitgezette kabouterpad rond Villa Ockenburgh.

Door Ankie Driessen

Je komt ze tegen in bomen, stronken, kortom eigenlijk overal op het kabouterpad. En soms word je verrast. Ook is er een heus kabouterhuis. De kabouters variëren van ongeveer 10 centimeter tot een halve meter. 

Op diverse plaatsen in het land kun je een kabouterpad lopen, maar in Den Haag was er nog geen één. Teun en Celine, kleinkinderen van Karin Zwinkels, de voorzitter van Villa Ockenburgh, hadden ergens in het land veel plezier beleefd aan een kabouterroute. Ze vroegen aan hun oma waarom er in Ockenburgh geen kabouters waren. Caroline, de moeder van de kinderen, zocht contact met Irene en Tessa van de kluswerkgroep van de Villa. Ze overlegden hoe er een kabouterpad gerealiseerd kon worden. Irene ging vorig jaar herfst halve werkweken aan de slag om de kabouters vorm te geven die Tessa vervolgens schilderde. Menno en Huub van dezelfde werkgroep zorgden voor het zaagwerk. Ze zijn enorm trots op het resultaat. 

De kabouters werden gemaakt van oude boomstronken, een omgevallen boom en ander materiaal uit het bos. Speciale verf beschermt ze tegen alle weersomstandigheden. Samen met het Zuid-Hollands Landschap werd vervolgens de route bepaald. "Behalve dat het spannend is, is de bedoeling van dit kabouterpad dat kinderen zich verwonderen en op een speelse manier ontdekken wat er allemaal in de natuur speelt”, aldus Irene en Karin. "Je kan van deze route ook een speurtocht maken, erg leuk voor bjivoorbeeld een kinderverjaardag." 

Voor oma's en opa's is het ook nog eens een extra stimulans om met de kleinkinderen naar Ockenburgh te gaan en te speuren naar de kabouters. En het is ook nog eens een gratis activiteit. In de KAS naast de Villa kun je voor 5 euro een kaboutertas kopen, de inhoud is een verrassing. En voor wie klaar is op het kabouterpad is er ook nog de speeltuin in de nabije omgeving. 

Het kabouterpad is tot stand gekomen met een bijdrage uit het fonds Kern met Pit (KNHM foundation). Nog voor de opening is gaan de kinderen van scoutinggroep de Rimboejagers proeflopen op het kabouterpad. Stadsdeeldirecteur Corinne den Heijer opent op zaterdag 18 maart officieel het kabouterpad. De opening is van 14.30 tot 16.30 uur.

Op 18 maart en op 22 april zijn er in Villa Ockenburgh rondleidingen. Graag vooraf aanmelden. Kosten 5 euro per persoon. Inlichtingen en agenda: www. villaockenburgh.nl


Handtekeningen van huurders woningen Aaltje Noordewierstraat overhandigd aan Hof Wonen

Bewoners van de Aaltje Noordewierstraat hebben op dinsdag 28 februari hun onvrede over de staat van hun huurwoningen geuit bij Hof Wonen. Dit deden ze door een boek met foto’s en handtekeningen te overhandigen aan hun verhuurder. 

De woningen hebben nog steeds ramen van enkel glas, waardoor de huurders zich blauw betalen aan de energiekosten. "Ik betaal bijna 600 euro aan energiekosten", liet Grace Mertens weten, "en nog is mijn woning niet warm."  Donderdag 23 februari voerden de bewoners van het complex al een ludiek balkonprotest. Ze hopen zo te bereiken dat Hof Wonen ze niet nog een winter in de kou laat zitten. 

De bewoners worden bijgestaan door vrijwilligers van de SP.  “Het wordt tijd dat de verhuurder zijn verantwoordelijkheid neemt en deze huizen fatsoenlijk isoleert. We zien gelukkig dat Hof Wonen wil verduurzamen, maar van ons mag dat nog wel wat sneller. Het is toch niet te verkopen dat deze huurders nog een winter in de kou moeten zitten?” aldus Nico de Kok van de SP.


Afsluitingen tijdens City-Pier-City Loop

De 47e City-Pier-City Loop wordt zondag 12 maart gehouden. Delen van de route worden afgesloten voor het verkeer en ook de HTM maakt ruimte voor het grootste loopevenement in Den Haag. Zo rijden de lijnen rond het Malieveld aan het begin van de dag al niet meer. Sommige bussen en trams rijden een andere route. Meer informatie is te vinden op de website htm.nl of op bereikbarestad.denhaag.nl

De overhandiging van het boek.