De Stolpersteine, oftewel Struikelstenen ter nagedachtenis aan de familie van Leeuwen.
De Stolpersteine, oftewel Struikelstenen ter nagedachtenis aan de familie van Leeuwen. (Foto: Anold Beugelsdijk)

Kunstwerken uitgelicht: Kunstwerk Wiesje

Arnold Beugelsdijk, beeldend kunstenaar, brengt dit moment alle beelden in kaart die in de openbare ruimte in de elf kernen in Westland te bewonderen zijn.

'Bij de beelden schrijf ik een tekst die als "handvat" kan worden gebruikt om de kunstwerken te bekijken. Vandaar dat ik het beeld Wiesje met zijn bijzondere geschiedenis onder uw aandacht wil brengen in het kader van de herdenking op 4 mei.",asldus Beugelsdijk.


Vader Mozes van Leeuwen had een eigen slagerij in Monster op de hoek van de Zeestraat, vlakbij dit beeld. Zij hadden twee kinderen: Levie Andries en Louise Roosje, die Wiesje werd genoemd. Tot de oorlog uitbrak waren het gewone gezinnen waarvan de kinderen op gewone scholen hadden gezeten en vrienden en vriendinnen hadden in Monster. Toen de Duitsers Nederland bezet hadden, veranderde er veel voor de Joden. Vanaf oktober 1940 mochten Joden geen eigen bedrijf meer hebben. Het gezin van Leeuwen bleef wel boven de winkel wonen. Wiesje van Leeuwen was verloofd met een Joodse jongen die zich moest melden voor een werkkamp. Ze besloten snel te trouwen in de hoop dat hij niet naar het werkkamp werd gestuurd. Helaas werden ze spoedig met de trein naar kamp Westerbork in Drenthe vervoerd. 

Vanuit dit kamp zijn ze in goederenwagons op 16 oktober 1942 naar Auschwitz getransporteerd. Die treinreis duurde drie dagen. Direct na aankomst op 19 oktober 1942 werd Wiesje op 23-jarige leeftijd vermoord. Als u terug naar de Zeestraat loopt, ziet u op de stoep voor hun voormalige woning en slagerij (nu Chinees restaurant) z.g. “struikelstenen” liggen met de namen van de familieleden, waaronder Louise Roosje, die Wiesje werd genoemd.


Het kunstwerk Wiesje is in 1980 gemaakt van brons en vervaardigd door GH. Beemink.


Het beeld Wiesje.