Huurcompensatie maatschappelijke instellingen

Maatschappelijke instellingen die een pand of ruimte huren van de gemeente Westland krijgen een deel van de fikse huurverhoging over 2022 gecompenseerd. Of er compensatie vanuit het Rijk komt voor andere huurders, is nog niet bekend. Daarover bericht de gemeente Westland in haar beantwoording van vragen van D66, CDA en PvdA Westland.

In januari vroegen die fracties of er compensatie zou komen voor Westlandse verenigingen en stichtingen die een (deel van een) pand huren van de gemeente, omdat zij te maken kregen met een fikse huurverhoging.

Door de veel hogere huur zouden een aantal instellingen moeten snijden in hun activiteitenaanbod. Vooral omdat niet alle instellingen in aanmerking komen voor andere tegemoetkomingen. Bovendien wordt de huur in 2023 weer verhoogd, met opnieuw de hoge inflatie als belangrijke factor. Afgesproken is al wel dat sportverenigingen en maatschappelijke instellingen per 1 januari 2023 worden ontzien.

In een reactie op de vragen van D66, CDA en PvdA schrijft de gemeente nu dat het voor maatschappelijke instellingen 'zeker van belang' is dat zij compensatie voor de gestegen huur over 2022 krijgen. Maar er zijn ook andere huurders, al dan niet commercieel, die dat niet nodig hebben. Verder wordt gewerkt aan een nieuw plan voor de huurprijzen, naar aanleiding van een rapport van de rekenkamercommissie. Daarmee gaan de huursommen sowieso op de schop.

Niet-maatschappelijke huurders van gemeentelijke gebouwen horen bij de verlenging van hun contract wat de verhoging voor hen wordt. Bij maatschappelijke instellingen komt een 60% compensatie van de huurverhoging.