Twee activiteitenbegeleiders van het Woonzorgpark (links) en Femke Beeloo-Planken in Charleston kleding.
Twee activiteitenbegeleiders van het Woonzorgpark (links) en Femke Beeloo-Planken in Charleston kleding. (Foto: Ankie Driessen)

Montmartre festival in teken van 100 jaar Loosduinen bij Den Haag en de Charleston

Rond de molen en de Abdijkerk, maar nu ook op het terrein van het Woonzorgpark Loosduinen, wordt zaterdag 1 juli het Montmartre festival Loosduinen gehouden. Het is de zomeruitvoering van het Dickens festival en heeft de naam Charleston meegekregen naar de bekende dans uit de jaren 1920. Het festival wordt ter gelegenheid van de viering van het 100 jaar Loosduinen bij Den Haag georganiseerd.

Door Ankie Driessen

Inmiddels zijn er 25 kostuums voor de vrouwen af. De mannen dragen tijdens het festival een gestreept T-shirt met een Frans tintje. Bij elkaar doen ongeveer 80 vrijwilligers mee. Behalve de tientallen vrijwilligers die in kostuum flaneren, hebben zich ook veel vrijwilligers voor andere activiteiten aangemeld. Onder andere voor de horeca, schoonmaakwerkzaamheden en de begeleiding van de artiesten. Verder zijn er vrijwilligers als EHBO'er, voor op- en afbouwwerkzaamheden, om muziek te regelen, om op de markt te staan, om workshops over kunst te houden enzovoorts.

Tevreden

Secretaris van wijkberaad Houtwijk, Femke Beeloo-Planken is tevreden over de stand van zaken. "We zijn op dit moment al heel ver met de voorbereidingen. En wat 1 juli nog niet klaar is aan kostuums huren we."

De voorzitter van wijkberaad Kraayenstein, Jan Janssen, kwam tijdens een soort van happy hour met enige wijkgenoten op het idee om iets in de stijl van de Roaring Twenties te creëren. Bij de gedachten aan de Moulin Rouge en de Franse kerken - de molen en de Abdijkerk - ontstond het idee voor een Montmartre festival. "Omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat Loosduinen opging in Den Haag, besloten we dat het leuk zou zijn 100 jaar terug te gaan in de tijd, naar de Charleston-tijd dus. We roepen het publiek op om deze dag - van 11 uur tot 17 uur - in Charleston-stijl te komen. Dan wordt het extra feestelijk”, menen de organisatoren.