Met onder meer een tentoonstelling wordt het Kikkerjaar gevierd.
Met onder meer een tentoonstelling wordt het Kikkerjaar gevierd. (Foto: Eveline Egdom)

Kinderboekenmuseum viert geboortedag Max Velthuijs met expositie over Kikker

Het Literatuurmuseum heeft maandag in het kader van de honderdste geboortedag van Max Velthuijs de tentoonstelling ‘Ik bof dat ik een kikker ben’ geopend. Uitgeverij Leopold presenteerde in het museum een feestelijke bundel vol verhalen en de Stichting Max Velthuijs heeft voor honderd scholen een bijzonder cadeau in petto.

Kikker met zijn rood-wit gestreepte broek: wie kent hem niet? In het Kinderboekenmuseum stappen kinderen van 0-6 jaar zijn wereld binnen en beleven de leukste avonturen in de vrolijke doe- en leertentoonstelling Ik ben Kikker. De nieuwe tentoonstelling ‘Ik bof dat ik een kikker ben' in het Literatuurmuseum is bedoeld voor een volwassen publiek en laat aan de hand van circa 30 originele illustraties en schetsen zien hoe de heel eigen stijl van Velthuijs tot stand kwam. 

Velthuijs begon als schilder en reclametekenaar en debuteerde in 1962 als kinderboekenillustrator met Versjes die wij nooit vergeten. In 1969 verschijnt Der Junge und der Fisch, het eerste boek waarvoor hij niet alleen het beeld maar ook de tekst maakt. Velthuijs blijkt zijn roeping te hebben gevonden. In 1983 doet Kikker zijn intrede in de Nederlandse kinderliteratuur. Zelf zei Velthuijs ooit: "Ik schilder niet om in een museum te hangen.” Toch vormt zijn honderdste geboortedag een mooie aanleiding om zijn illustraties wél in een museum te tonen. De tentoonstelling is te zien tot en met 7 januari 2024.

Het museum heeft samen met Stichting Max Velthuijs en Uitgeverij Leopold 2023 uitgeroepen tot Kikkerjaar. Met onder meer deze tentoonstelling, een feestelijke bundel vol prachtige verhalen en nog veel meer wordt het Kikkerjaar gevierd.