Een dode vogel wordt met de nodige voorzorgsmaatregelen opgeruimd.
Een dode vogel wordt met de nodige voorzorgsmaatregelen opgeruimd. (Foto: pr)

Dierenbescherming waarschuwt: vogelgriep is nog niet voorbij

Europa kampt sinds oktober 2021 met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit. Omdat de ziekte ook besmettelijk is voor mensen, waarschuwt de Dierenambulance om alert te blijven.

Dierenambulance Den Haag en omstreken treft nog steeds dagelijks vogels aan die slachtoffer zijn van vogelgriep. Omdat deze ziekte besmettelijk kan zijn voor mensen waarschuwen de medewerkers van de dierenambulance: “Pak een vogel die je verdenkt van vogelgriep, levend of dood, nooit op!”

Ontsmetten

Ook vragen ze begrip voor het feit dat ze soms meer tijd nodig hebben om een besmet dier weg te halen. "Vanwege het besmettingsgevaar worden de ambulances tussendoor ontsmet en dit kost tijd", licht Linette Eveleens van de Dierenambulance Den Haag toe. Momenteel lijkt de vogelgriep het meest voor te komen bij ganzen, zwanen, eenden en kleinere weide- en watervogels. Ook roofvogels worden soms slachtoffer door het eten van andere vogels. 

Vogels die de griep onder de leden hebben, gedragen zich vreemd.  Ze vertonen apathisch gedrag, bibberen met kop en nek, zwemmen of draaien rondjes, hebben  blauwe, vergrote ogen en er kan snot uit snavel en ogen vloeien. In een vroeg stadium gapen de vogels en krabben ze zichzelf. 

Bellen

Dode vogel(s) gevonden? Nogmaals, pak ze niet op! Bel de lokale dierenambulance op om de vogel weg te komen halen. De Dierenambulance Den Haag is bereikbaar via tel. 070-3282828.