Er is nog geen zicht op wanneer de metro echt naar het strand gaat rijden.
Er is nog geen zicht op wanneer de metro echt naar het strand gaat rijden. (Foto: Ruur Langeveld)

Totaal onbekend wanneer metro eindelijk naar het strand gaat rijden

Wethouder Karremans kan nog niet zeggen wanneer de metro daadwerkelijk naar het Hoekse strand gaat rijden.

In een schrijven aan de commissie Mobiliteit, Haven, Economie en Klimaat laat Karremans het volgende weten: “De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) beoordeelt op dit moment het aangeleverde informatiedossier op basis waarvan een verklaring over de veiligheid wordt afgegeven. Wanneer een positieve verklaring door ILT is afgegeven, wordt door de RET de indienststellingsvergunning aangevraagd bij de MRDH en wordt vervolgens het proefbedrijf, het rijden van de volledige dienstregeling zonder passagiers, uitgevoerd. Op zeer korte termijn wordt een reactie van de ILT verwacht, waarna ik uw commissie informeer over de verdere planning richting de start van de reguliere dienstregeling”, een schrijven dat dus eigenlijk niets toevoegt aan het geen al bekend was: er is nog geen enkel uitzicht wanneer de dienstregeling werkelijk van start gaat, het zal ‘ergens in 2023 zijn’ is de verwachting. Wel is duidelijk dat er op woensdag 15 februari tussen 9.00 en 15.00 uur een aantal testritten wordt gereden tussen Hoek van Hollland Haven en Hoek van Holland Strand. Er wordt gereden op baanvaksnelheid (maximale snelheid).

Vragen

De laatste tijd werden er diverse vragen gesteld omtrent zaken rond de metro, deze zijn inmiddels beantwoord, maar geven geen duidelijkheid over wanneer de metro daadwerkelijk naar het strand gaat rijden. 

Vraag: Waarom branden de lichten bij de nieuwe metrostations terwijl deze nog niet in gebruik zijn?

Antwoord: De verlichting op de stations is gekoppeld aan de verlichting van de overige stations op de Hoekse lijn. Het is standaard RET-beleid dat de stations permanent verlicht blijven. Overdag wordt de verlichting op de perrons door een lichtsensor uitgeschakeld.


Vraag:         Waarom kan het nieuwe metrostation Haven nog niet in gebruik worden genomen?

Antwoord: Voor het in gebruik nemen van het station Hoek van Holland Haven is een indienstellingsvergunning benodigd. Tot die die tijd dienen reizigers ca. 600 meter extra te lopen naar het tijdelijk station Hoek van Holland Haven. Voor slecht ter been zijnde reizigers rijdt er tussen 7.00 en 19.00 uur een taxiwagentje.


Vraag:         Waarom branden de stoplichten bij de overgang metro Strandweg?

Antwoord: Als er na de spoorwegovergang auto’s stilstaan, gaan de filedetectie-lichten branden. Hiermee wordt voorkomen dat er auto’s de spoorwegovergang oprijden als er een file na de spoorovergang staat.


Vraag:         De stoplichten bij de rotonde Hoekse Baan (afslag vrachtverkeer Stena Line), werken verwarrend.

Antwoord: Deze lichten gaan aan als er een metro in aantocht is. Hierdoor hebben vrachtwagens komend vanaf de Slachthuisweg de mogelijkheid om de rotonde Haakweg-Hoeksebaan op te rijden en zo de spoorwegovergang vrij te maken voor de aankomende metro.


Vraag:         Worden de bushaltes Strandweg opgeheven als de metro naar het strand gaat rijden?

Antwoord: Als de spoorverlenging in exploitatie genomen wordt, komen de bushaltes in de Strandweg te vervallen. De oorspronkelijke situatie voor de aanleg van deze bushaltes wordt dan herstelt.


Vraag:         Wat is de doorloopsnelheid van de metro?

Antwoord: De metro zal na Station Hoek van Holland Haven ongeveer 2 minuten later op station Hoek van Holland Strand arriveren.


Vraag:         Hoe lang zijn de overwegen gesloten?

Antwoord: De overwegen zijn niet langer gesloten dan nodig. Dit zal ongeveer 30 seconden per passage van de metro bedragen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding