De bulbsteven
De bulbsteven (Foto: PG)

Effe bootjes kijken

Een nieuwe column in de Hoekse Krant. Regelmatig zal Pieter Groen schrijven over de scheepvaart. Hoek van Holland heeft tenslotte veel met scheepvaart, dus leek het ons interessant daar eens wat meer over te vertellen.

Jan en ik kennen elkaar al sinds de schoolbanken van de Lagere School. We woonden beiden ‘op’ Rotterdam-Zuid. Hij in Charlois en ik in Tuindorp Vreewijk. Onze ouders kenden elkaar goed. Als de mijne op visite gingen bij die van Jan, dan zeiden we: ‘Effe op bezoek bij tante Toos in Charloos’. Samen stonden we achter de goal bij Feyenoord en samen reden we op onze brommers rondjes op de Beijerlandselaan. Die vriendschap is gebleven. Ook toen we elk een ander vak kozen. Hij werd administrateur ergens op de Veluwe. En ik ging varen. 


Inmiddels zijn we allebei bijna 80 en hebben een compleet ander leven achter de rug. Maar we zoeken elkaar nog steeds op. En als Jan in Hoek van Holland is dan wil hij altijd ‘effe bootjes kijken’. Als we dan over de Emmaboulevard lopen of een piertje pikken, bespreken we de problemen van de wereld en lossen ze ook gelijk op. Zo hebben we de oorlog in Oekraïne, het trainerschap van Feijenoord en de stikstofproblematiek opgelost. Nu nog uitvoeren. Maar Jan, een boekhouder pur sang, wil ook van alles weten over de haven en over de scheepvaart.  Laatst vroeg hij wat die ijzeren knobbel aan de voorkant van een zeeboot eigenlijk was. Ik heb hem toen eerst uitgelegd dat een boot eigenlijk een schip is. Althans volgens de wetgeving die op zee- en binnenschepen van toepassing is. Dus een roeiboot is eigenlijk een schip dat door spierkracht wordt voortbewogen. En de snelvarende loodsboten heten eigenlijk loodstenders, maar volgens de wetgeving is het een schip dat langer is dan 15 meter en harder kan varen dan 20 km/u. Belangrijk om te weten? Nee hoor! 


Maar goed, de vraag was wat die ijzeren knobbel aan de voorsteven van een zeeschip doet. De goede benaming van die knobbel is ‘bulbsteven’. Het is een torpedovormig onderdeel van de boeg van het schip. Het bevindt zich grotendeels onder de waterlijn. Door de bulb wordt de stroming rond de boeg beïnvloed. Hierdoor wordt, afhankelijk van de snelheid, de golfweerstand van het schip verminderd. Waardoor je minder vermogen en dus minder brandstof nodig hebt om een bepaalde snelheid te bereiken. Het effect is vooral merkbaar bij grotere schepen. Daarom hebben vrijwel alle moderne grote schepen een bulbsteven. Ook in de binnenvaart wordt met bulbstevens gevaren, hoewel het daar uitzonderingen zijn. 


Weer wat geleerd! Tot volgende keer Jan!


Pieter Groen